StoryEditor

Venomov ozubený karneval oslní digitálom. Čo však najnovšiu marvelovku potápa?

14.10.2021, 15:00
Solídnu akciu vyšperkovanú digitálnymi efektami potápa zvyšok filmu.

Nedocenený novinár Eddie Brock (Tom Hardy), ktorého telo obýva mocný a sarkastický votrelec z vesmíru Venom, dostane príležitosť storočia. Ako osobného "dôverníka" si ho pozve masový vrah Cletus Kasady (Woody Harrelson), odsúdený na smrť.

Trailer si pozrite videu:

Zhodou okolností sa zločinec dostane k vlastnému votrelcovi menom Carnage (masaker). Rozhodne sa oslobodiť svoju životnú lásku Frances (Naomie Harrisová) a spustí tým epický súboj hodný najlepších stránok komiksových zborníkov. Teda aspoň teoreticky...

Starý "dobrý" Venom

Prvý Venom z roku 2018 slávil u divákov úspech vďaka kombinácii antihrdinu outsidera a sarkastického humoru. Snímka režiséra Fleischera bola postavená s nadhľadom a ponúkla pohľad na to, ako by to asi vyzeralo, keby Spider-Man bral steroidy a počúval heavy metal.

Aj keď nešlo o žiadne prevratné dielo, celok ako akčná oddychovka fungoval. Dvojka sa snaží prevziať recept z jednotky a pod vedením režiséra Andyho Serkisa, ktorého si diváci pamätajú skôr ako Gluma z Pána prsteňov, jej dať väčšiu príbehovú ucelenosť. To sa ale nedarí.

Tretina filmu je úsmevnou komédiou medzi Brockom a Venomom, tretina väzenskou drámou a poslednou časťou sú chaotické súboje. Niektoré vtipy medzi "buddy" dvojicou vzbudia úsmev, iné sú ťažkopádne.

Napríklad premisa toho, že by votrelec najradšej jedol ľudské mozgy, ale zlý Eddie Brock mu dovolí jesť len kuracie mozgy a čokoládu, je bolestivo "vyžmýkaná" až na maximum. Akčné pasáže sú potom prevažne ukážkou zručnej práce tvorcov digitálnych efektov.

Digitálne efekty vs. zásadné omyly

Pôsobia však prekvapivo sviežim dojmom vzhľadom na to, koľko bojových scén komiksových hrdinov a zloduchov sme v posledných rokoch v kinách videli. Venom aj Carnage dokážu zo svojho tela vypustiť obdivuhodné množstvo rôznych chápadiel a v prípade toho druhého aj bodcov.

Ich boj je krásnym digitálnym tornádom smrti. Snímka je prístupná deťom od dvanástich rokov, takže krv a odrezané končatiny si divák musí len domyslieť. Carnage je vďaka podareným digitálnym efektom impozantným ničomníkom a trojnásobne oscarový Woody Harrelson zahral vyšinutého zloducha na malom priestore asi najlepšie, ako vedel.

Tom Hardy chvíľami pôsobí tak, že ho samotná úloha nudí a je zúfalý, že nevie, kam ju posunúť ďalej. Naomie Harrisová, ktorá vo filme dostáva trestuhodne málo priestoru, si na nakrúcanie Venoma odskočila od Pirátov z Karibiku, kde stvárnila bohyňu Kalypso. Skoro by som prisahal, že oba make-upy musela robiť rovnaká maskérka.

Nedá sa nevyjadriť ani k úplne zjavným logickým chybám, ktorých je film plný. U akčných komiksových filmov je zriedkakedy potrebné viac premýšľať, na čo zrejme spoliehala aj scenáristka.

Scéna, kedy Venom so svojou citlivosťou na hlasný zvuk zavíta do malého a uzavretého klubu kde sa práve odohráva hlasný koncert rapperky Little Simz, pôsobí naozaj hlúpo. Pri prekvapivo krátkej minutáži (97 minút) však tento druhý Venom nestihne diváka nudiť.

Celú dobu ale vnucuje divákovi myšlienku, že to celé mohlo dopadnúť lepšie. Hrdina sa teda za tri roky posunul dopredu, ale rozhodne nie tým smerom, ktorý by mu pristal.

01 - Modified: 2019-07-23 11:28:26 - Feat.: 0 - Title: Marvel ohlásil horúce novinky. Thor bude žena, vráti sa Loki, Avengers aj Strážcovia galaxie
01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 04 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 05 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 10:30