StoryEditor

S novinkou od U2 je problém. Kedysi to vedeli lepšie a my sa pýtame: Kde sú hity?

11.12.2017, 23:01
U2 si pri novom albume odhryzli priveľké sústo.

Po odkladoch a s veľkým očakávaním fanúšikov, vydala írska kapela U2 album Songs of Experience. Ale možno ľudí sklame. A nejde ani tak o to, že kapela plánovala vydať album Songs of Experience nadväzujúci na predchádzajúci Songs of Innocence v podstate o rok skôr, píše iDnes.

To je napokon každého právo "piplať" sa so svojím novým deckom, ako dlho uzná za vhodné. Problém je v tom, že podľa vyjadrenia hudobníkov bola nahrávka už vlani skutočne hotová a kapela sa ju rozhodla prerobiť, aby lepšie zodpovedala šoku z víťazstva Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách.

Takže by poslucháč čakal, že dostane album, z ktorého pôjde do kolien. A to sa vo všetkej úcte k írskym rockerom jednoducho nedeje.

Dospelejšie témy

Mimovoľne sa ponúka otázka, ako asi mal album vyzerať pred antitrumpovskými zásahmi. Pretože aj keď zostaneme na poli angažovanej tvorby roku 2017, tak možno menovať napríklad podmanivo dystopického Rogera Watersa na silnom albume Is This the Life We Really Want?

Vedľa neho U2 vyzerajú ako trochu tápajúci chudobní príbuzní. Texty väčšiny piesní sú koncipované ako listy. Respektíve posledné listy. Rodine, dcéram, poslucháčom, Amerike, sebe samému.

Bono totiž vlani prekonal bližšie nešpecifikovaný prežitok blízkej smrti, a tak sa tu akoby lúči aj so sebou. Čo v kombinácii so spevákovým mesiášskym komplexom dáva dohromady mix, ktorý nemusí byť každému príjemný.

Oproti minulému albumu plnom nostalgie sú aspoň tentoraz zvolené témy dospelejšie a v kruhoch, kde je Trump alebo brexit automaticky braný za inkarnáciu satana, môžu aj dobre zarezonovať. Ale to je asi tak všetko.

Kde sú hity?

No a potom je tu ešte hudba. V tomto ohľade sa od U2 očakáva vizionárstvo, alebo aspoň hity. Na to, aby dláždili nové hudobné cestičky, sú asi starnúci rockeri už za zenitom. S istým výsledkom tú miešajú svoje osvedčené postupy so súčasnými trendmi z ranku elektronickej hudby, ale nie vždy to vyjde.

Trebárs hneď v úvodnej skladbe Love Is All We Have Left sa kapela pustila do veľa odvážnych experimentov s efektom na automatické dolaďovanie partov.

Lenže takéto AUTOTUNE excesy sa nedajú počúvať a je neuveriteľné, že sa v celom tvorivom kolektíve, ktorý okrem ústrednej štvorice zahrnul aj niekoľko producentov, nenašiel nikto, kto by po cimermanovsky zvolal - tadiaľ nie, priatelia.

Čo neznamená, že by celá platňa bola vyložene zlá. Prvý zverejnený singel you are the Best Thing About Me je skutočne "best" a skoro napĺňa ambície na trvalý hit, ale že by fungoval úplne na prvú dobrú a vryl sa nezmazateľne do hlavy, to sa povedať nedá.

Svoje čaro majú aj obe "utečenecké" piesne Summer of Love a Red Flag Day.  Prvá trochu do seba zahĺbená, druhá ľahko skočná a teda obe prepojené trochu ťaživou témou. Lenže to je na takmer hodinovú nahrávku trochu málo.

Takže sa už po niekoľkýkrát opakuje trochu smutný scenár. Skalní fanúšikovia budú pravdepodobne na vrchole blaha už z toho jednoduchého dôvodu, že ich miláčikovia majú nový zárez.

Album Songs of Experience po prvom počúvaní zrejme odložia a nebudú musieť príliš ľutovať. U2 si doteraz uchovávajú status veľkej svetovej kapely a na koncertoch ho bezpochyby stále napĺňajú. Na aktuálnom štúdiovom albume si však odhryzol príliš veľké sústo.

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 04 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 05 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 22:26