06.06.2006, 00:00

Hollywoodsky herec Michael Douglas venoval svoj golfový vozík, vyrobený presne podľa jeho pokynov, do aukcie, aby tak pomohol vyzbierať peniaze pre charitu. Tento technicky prepracovaný vozík navrhli majstri z automobilovej dielne West Coast Customs, známy najmä vďaka netradičným a invenčným úpravám starých áut v reality šou Pimp My Ride hudobnej televíznej stanice MTV. Golfový vozík má zabudovanú satelitnú televíziu, cigarový humidor, chladničku, počítač a dokonca drahokamami vykladaný čistič na golfové loptičky. Snímka: Reuters (SITA)

Ceny hudobnej televízie MTV Movie Awards 2006 ovládla komédia Ako uloviť družičku. Snímka si odniesla tri ceny v kategóriách: Najlepší film, Najlepší filmový tím (Vince Vaughn a Owen Wilson) a Najlepší herecký výkon nováčika (Isla Fisher). Cenu za Najlepší filmový súboj získali Brad Pitt a Angelina Jolie za snímku Pán a pani Smithovci. Špeciálnu cenu MTV Generation Award si od Willa Ferrella prevzal Jim Carrey. MTV mu ju udelila za jeho dynamickú kariéru a herecké výkony, ktoré zaujali a bavia divákov desaťročia. Raper LL Cool J odovzdal cenu Silver Bucket of Excellence režisérovi Spikeovi Leemu za film Konaj správne (1989), ktorý sa zaoberal rasovou neznášanlivosťou. Cenu MTV udeľuje filmom z minulosti, ktoré rezonujú do súčasnosti. (SITA/AP) (foto - Snimka: www.weddingcrashersmovie.com)

Egyptská vláda dala postaviť veľa nových budov v neofaraónskom slohu. Mohutné stĺpy s hlavicami sú v podobe lotosových kvetov alebo papyrusu. Tak vyzerajú priečelia budov egyptského najvyššieho súdu, ktorý má pripomínať chrám z obdobia faraónov. Budovu postavili v roku 2000 a patrí k posledným príkladom novej vlny v egyptskej architektúre, ktorá sa inšpiruje stavbami starej civilizácie. Tento trend sa nepresadzuje len v architektúre -- veľa štátnych spoločností začalo používať logá so staroegyptskými symbolmi. (ČTK/Reuters)

Šachovnicu starú 700 rokov, ktorá bola vyrytá do kameňa, našli archeológovia v jednom úseku Veľkého čínskeho múra. Používali ju údajne strážcovia múru v období dynastie Sung (960 -- 1279). Na rovnakom mieste našli bádatelia aj vyrytú dosku pre hru obľúbenú v tej dobe, ktorá sa volá Tiger žerie ovcu. Hoci žiadny historický dokument existenciu podobných dosiek neuvádza, vedci sú presvedčení, že tento typ hier bol medzi vojakmi po dlhé storočia veľmi obľúbený a že im pomáhali tráviť čas počas dlhej strážnej služby. (ČTK)

Českej skupine Kabát vyjde v septembri nový štúdiový album. Začali ho nahrávať po troch rokoch od posledného CD Dole v dole. Nový album dokončia v júli a hneď vydajú aj prvý singel. Predtým sa ešte chystajú do Kosova, kde sa zúčastnia na udeľovaní vyznamenaní českým vojakom. Následne odohrajú koncert aj na medzinárodnej základni. Na pulty obchodov sa dostane nový album v septembri a Kabát vyrazí na koncertné turné. Skupina Kabát má na svojom konte už dvanásť albumov, okrem iných Colorado, Čert na koze jel či Go satane go vrátane koncertných DVD a výberoviek toho najlepšieho z ich tvorby. (SITA)

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 12:29