StoryEditor

Recenzia: Vikingovia sú zatiaľ veľmi pomalí až nudní

05.12.2017, 15:00
Seriál Vikingovia z produkcie televízie History Channel dospel až k svojej piatej sérii.

Napriek tomu, že ukážky sľubovali veľkolepé akčné divadlo, v prvých dieloch krvilační vojnoví bojovníci viac konverzujú a posedávajú. Upozornenie: recenzia obsahuje prezradenie časti deja minulých sérií, píše český portál Lidovky.cz.

Bratovražedná vojna, kde sa vikingovia nesnažia poraziť nepriateľa zvonku, ale jeden druhého. Aspoň takto to sľubovala dlhoočakávaná ukážka, ktorej sa fanúšikovia dočkali koncom júla. Prvé diely ale ponúkajú skôr debatovanie, premýšľanie, jednu účelovú bitku a kontroverznú scénu zásilnenia, ktorá rozhýbala internet. 

Dej sa odohráva súbežne na britskej pôde a v nórskom meste Kattegat. V Británii sa synovia Ragnara Lothbroka snažia získať pevné zázemie. Dostávajú sa do slovných potýčiek a riešia to, že už si vlastne navzájom ani príliš neveria.

S potešením ale zmasakrujú veriacich, keď vpadnú do kresťanského kostola. Ide síce o efektnú scénu, ale už niekoľkokrát sa v seriáli objavila. Táto dejová linka bude ale veľmi zaujímavá v ďalších dieloch, pretože ukáže postupné vyostrovanie bratských vzťahov.

V Kattegate stále vládne Lagertha (Katheryn Winnicková). Está stále sa stretáva s následkami pokusu o prevrat z konca minulej série. Vinníka chytia, ale namiesto očakávanej popravy ho znásilnia.

Scéna, ktorá vyvolala vášnivé debaty na internete, pôsobí v ére  #metoo ako zámerná provokácia. Na konci druhého dielu vlastne Lagertha pôsobí ako na úplnom začiatku a nedá sa zbaviť pocitu istej zbytočnosti deja. 

Piata séria predstavila biskupa Heahmunda  (John Rhys Meyers) ako nového hlavného nepriateľa vikingských bojovníkov. Sympatická a výborne napísaná postava pôsobí ako odvážny bojovník a prvé diely výborne vykresľujú jeho svojrázne poňatie viery.

Svoju spásu často nachádza pod sukňami vydatých meštaniek. Keď sa Heahmund spojí s kráľom Ethelwulfom (Moe Dunford), ktorý chce silou získať späť svoje zabrané kráľovstvo, je jasné, že diplomacia ustúpi stranou.

Prvé diely Vikingov sú ale na štandardy seriálu príliš pomalé. Na konci druhého dielu sa zdá, že ide iba o dejovú výplň. Tvorcovia si síce vytvorili dobré zázemie pre masívny konflikt, miestami tak ale robia na úkor spádu a celkovej zábavy. 

Napriek tomu sú Vikingovia stále nadpriemernou televíznou produkciou a dobrým predkrmom pri čakaní na novú sériu Hry o tróny.

01 - Modified: 2017-11-27 08:30:03 - Feat.: 0 - Title: Týchto šesť vecí ste o Teórii veľkého tresku nevedeli 02 - Modified: 2017-12-04 14:18:05 - Feat.: 0 - Title: Prečo musel DiCaprio v Titanicu zomrieť? Dôvod vás určite prekvapí
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 04:43