MAFRA, Michal Ružička
StoryEditor

Cirkus okolo Českého slávika naberá na obrátkach. Organizátor priznal manipuláciu s hlasmi

29.11.2017, 17:13
Kontroverzná kapela Ortel predsa len získala najviac hlasov. No slávika nedostala.

Kabát, ktorý na galavečere dostal zlatú sošku, získal od fanúšikov o 5 tisíc hlasov menej ako Ortel. Priznala to usporiadateľská agentúra Musica Bohemica. Poukázala však na porušenie pravidiel fair play a stále trvá na tom, že víťazom je Kabát, píše portál Lidovky.cz.

Ortelu pripísala body z minulého ročníka a uviedla, že kapela sa umiestnila ako druhá.

V kategórii spevák zostala prvá priečka nezmenená. Víťazom je naďalej Karel Gott. Druhý by však skončil Tomáš Ortel a až tretí Michal David, ktorý si prišiel cez víkend po strieborného slávika.

Kabát sa rozhodol, že Zlatého slávika vráti. Rovnako bude postupovať aj Michal David, ktorý usporiadateľom vráti striebornú trofej a zoberie si iba bronzovú.

Podľa výsledkov, ktoré zverejnila dnes Musica Bohemica, skupina Ortel získala v kategórii skupín 36 146 bodov. Kabát mal iba 31 072.

V kategórii spevákov mal najviac hlasov - 40 529 - Gott, na druhé miesto by sa dostal  Ortel, ktorý získal 31 086 hlasov, Davidovi dalo hlas 17 993 fanúšikov.

"Tomáš Ortel má približne dvojnásobok hlasov ako ja, a tým pádom mu patrí strieborný slávik a mne bronzový," vyjadril sa Michal David.

Podľa vyjadrení riaditeľa agentúry Musica Bohemica Jaroslava Těšínského usporiadateľ na jednej strane chápe postoj skupiny Kabát aj Michala Davida, no trvá na svojom rozhodnutí, že boli porušené pravidlá hlasovania na zverejnených výsledkoch nebude nič meniť.

Ortel: Spôsob hlasovania nebol fair play

Organizátor zistil porušenie pravidiel na profile Tomáša Ortela, kde sú výzvy, aby jednotlivci hlasovali z viacerých mobilov, alebo koho nemajú dávať na druhú a tretiu pozíciu, ktorá zaručuje ďalšie body. Podľa údajov na tomto profile takto oslovili viac ako 50 tisíc adresátov.

"Spôsob hlasovania do ankety Český slávik nebol podľa regulí fair play, to musím priznať, ale usporiadateľ nás mal kontaktovať a upozorniť na to, že niečo také zistil," vyhlásil Tomáš Ortel k rozhodnutiu, ktoré vyšlo najavo deň po udeľovaní cien.

Agentura Bohemica zdôraznila, že z porušovania pravidiel neobviňuje skupinu Ortel, ani žiadnu konkrétnu osobu. Stalo sa tak na sociálnej siete, tak to mohol urobiť ktokoľvek.

Víťaz kategórie spevákov Karel Gott sa chce s riaditeľom agentúry osobne stretnúť: "Verím, že mi celú situáciu vysvetlí. Až potom bude môcť celý problém posúdiť," povedal Gott.

Rovnako aj víťazka v kategórii speváčok Lucie Bílá žiada vysvetlenie: "Ja sa nechystám vrátiť slávika. Nechcem nikoho obhajovať a ani sa k tomu stavať chrbtom. Verím ale a teším sa, že to usporiadateľ vysvetlí," povedala pre Seznam.cz.

Skupina Kabát, ktorá už sošku vrátila, čaká na ďalšie kroky agentúry Musica Bohemica.

01 - Modified: 2017-11-29 11:40:00 - Feat.: 0 - Title: Kabát vracia Českého slávika. O kontroverzné sčítanie hlasov sa zaujíma aj Karel Gott
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 14:55