Oscarový herec Spacey sa dostal do rastúcej krízy okolo sexuálneho obťažovania v Hollywoode po tom, ako ho herec Anthony Rapp obvinil, že mu dával sexuálne návrhy ešte v roku 1986, keď mal Rapp 14 rokov. Spacey reagoval, že sa na incident nepamätá, no ospravedlňuje sa, ak sa takéhoto správania "pod vplyvom alkoholu" dopustil. Značnú kritiku si však slávny herec vyslúžil tým, že práve do vyhlásenia súvisiaceho s obvineniami zo sexuálneho obťažovania pridal aj priznanie, že je bisexuál, no v poslednom čase sa rozhodol, že bude žiť ako gej. Televízia CNN priniesla správu, podľa ktorej osem súčasných alebo bývalých pracovníkov na seriáli House of Cards tvrdí, že Spacey premenil jeho výrobu na "toxické" pracovisko, pričom jeden z bývalých zamestnancov herca aj obviňuje zo sexuálneho napadnutia.Reuters
StoryEditor

Spaceyho nemôžu vyhodiť z House of Cards. Jeho zmluva nepočíta so sexuálnym obťažovaním

28.11.2017, 10:00
Produkcia kvôli Spaceyho škandálu pozastavila nakrúcanie Domu z kariet (House of Cards).

No všetko môže byť nakoniec inak. Kevina Spaceyho, hlavného hrdinu seriálu z nakrúcania vyškrtli po tom, čo sa objavili obvinenia zo sexuálneho obťažovania. Nakrúcanie by sa malo rozbehnúť opäť v decembri. Ale problémom je Spaceyho zmluva, píše portál Lidovky.cz. 

V liste, ktorý sa podarilo získať webu Deadline, ďakuje Pauline Micelliová, viceprezidentka štúdia Media Rights Capital, všetkým členom štábu za ich trpezlivosť. Zároveň uvádza, že dostanú zaplatené ešte ďalšie dvojtýždňové voľno a to od 27. novembra do 8. decembra. 

Je teda možné, že nakrúcanie bude po tomto dátume pokračovať. 

"Posledné dva mesiace sme prešli skúškou ohňom, akú nikto z nás nepredpokladal. Ale naučili sme sa jednu vec. A to, že produkcia nestojí na jednom človeku," píše Micelliová zamestnancom. "Vážime si všetko, čo pre nás robíte."

Kevina Spaceyho obvinili najskôr z obťažovania štrnásťoročného herca Anthonyho Rappa. Malo sa to stať v roku 1986. Spacey sa na sociálnych sieťach ospravedlnil a priznal sa k homosexuálnej orientácii. 

Z to ho však skritizovali mnohé americké celebrity, podľa ktorých svojim coming-outom odvádzal pozornosť od obťažovania. Postupom času Spaceyho obvinilo množstvo ďalších ľudí, vrátane niekoľkých členov štábu seriálu Dom z kariet. 

Oscarový herec v seriáli stvárnil úlohu Franka Underwooda, skorumpovaného politika, ktorý ide cez mŕtvoly. 

Deň po prevalení prvého obťažovania spoločnosť Netflix oznámila, že šiesta seriála bude pre seriál poslednou. Podľa hovorcu Netflixu na to škandál nemá žiaden vplyv. Koniec seriálu bol totiž naplánovaný vopred. 

3. novembra prišla ďalšia správa, podľa ktorej Spaceyho z produkcie kompletne vyškrtli a pozastavili nakrúcanie. Nie je známe, ako sa tvorcovia dejovo vyrovnali s absenciou hlavného hrdinu. Krátka pauza medzi pozastavením a možným novým nakrúcaním ale dáva tušiť, že to bol nebol zásadný problém.

Prekážkou by ale vo finále mohla byť Spaceyho herecká zmluva. Tá nepočíta s klauzulou o morálnych dôvodoch pre ukončenie spolupráce. Právo tak nestojí na strane filmárov a Spaceyho de facto vyhodiť nemôžu. Ak by ho aj vyškrtli z nakrúcania, pracovný pomer by mu naďlej trval. Netflix by mu musel zaplatiť plnú dohodnutú sumu. 

01 - Modified: 2017-11-09 11:36:54 - Feat.: 0 - Title: Spaceyho vystrihnú z nového filmu Všetky prachy sveta. Je to ďalší trest za sexuálne škandály 02 - Modified: 2017-11-16 14:38:28 - Feat.: 0 - Title: 20 ľudí sa sťažuje, že ich obťažoval Kevin Spacey. Londýnske divadlo tvrdí, že o ničom nevedelo
01 - Modified: 2017-11-02 14:36:45 - Feat.: - Title: Spustila sa lavína. Kevin Spacey údajne obťažoval ďalšieho muža 02 - Modified: 2017-10-31 08:50:10 - Feat.: - Title: Seriál House of Cards, kde hrá Kevin Spacey, skončí. Môže byť za tým sexuálny škandál 03 - Modified: 2016-10-13 14:51:17 - Feat.: - Title: Toto je pravá Amerika. Irán ukazuje "realitu" Washingtonu cez známy seriál
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 06:16