audrey-luna.com
StoryEditor

Búranie hraníc. Takýto vysoký tón ešte nikdy z ľudských hlasiviek nezaznel

09.11.2017, 07:55
Autor:
ČTKČTK
Diváci Metropolitnej opery v New Yorku sú svedkami historickej udalosti.

Divadlo má 137-ročnú tradíciu, no taký tón ako počúvajú diváci dnes, ešte nikdy z ľudských hlasiviek nezaznel. Notu A nad vysokým C v predstavení Anjel skazy spieva sopranistka Audrey Lunová. 

Napriek tomu, že to trvá iba zlomok sekundy, ide o mimoriadnu kombináciu genetických daností, tvrdého tréningu a mentálnej disciplíny, píše denník The New York Times. 

Výkon americkej sopranistky je o to obdivuhodnejší, že rekordným tónom vstupuje postava Leticie do deja a takzvané vysoké A zaznie ešte skôr, ako sa speváčka ukáže divákom. 

Metropolitná opera na svojom Facebooku prirovnáva bezprecedentný počin ku "skoku o tyči až k Slnku". Lunová pritom povedala, že jej hlasové možnosti siahajú ešte ďalej. 

"Pri skúškach som v minulosti spievala i C nad vysokým C, takže viem, že na to mám," povedala The New York Times pred predstavením. "Ale nič podobné som ešte nepredviedla na pódiu," dodala.

Predstavenie Anjel skazy vzniklo adaptáciou rovnomenného filmu (v originále El ángel extermainador) mexického režiséra Luisa Buñuela z roku 1962. Metropolitná opera uvádza dielo až do 21. novembra. 

"Tá nota, ten rozsah, ľahkosť, to všetko je ako metafora pre schopnosť prekonať psychologické a neviditeľné hranice, ktoré okolo postavy vyrástli," vysvetľuje význam vysokého A autor hudby opernej adaptácie Thomas Adès. "Je to moment príchodu," komentoval umiestnenie rekordného tónu v deji.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 02:42