Zábery z predstavenia Carmen.Archív Jána Ďurovčíka
StoryEditor

Nadšené kritiky zo zahraničia. Takto vyzerá úspech Made in Slovakia

06.11.2017, 08:45
Autor:
ipip
Jánovi Ďurovčíkovi a jeho Slovenskému divadlu tanca sa podaril nevídaný úspech.

V priebehu šiestich dní so svojou baletnou inscenáciou Carmen vystúpili v troch rôznych národných divadlách. V Srbskom národnom divadle, v Chorvátskom národnom divadle a v historickej budove opery národného divadla Aleksanterin Teatteri vo fínskych Helsinkách.

Nadšené reakcie publika, vypredané sály a odozvy v prestížnych médiách daných krajín sprevádzali každé predstavenie na európskej časti turné SDT.

Pozrite si reakcie zo zahraničia:

  • „Absolútna bomba emócií. Surová, nefiltrovaná vášeň.“ (balet.com.hr)
  • „Každá emócia bola vybičovaná na hranu, na maximum, zvláštna, ale krásna. Som veľmi hrdý, že nám SDT pomohlo otvoriť sezónu tým najlepším možným spôsobom.“ (Goran Golovko, generálny riaditeľ Chovátskeho národného divadla)
  • „Krásne, intenzívne, veľmi inšpiratívne!“ (Toni Randželovič, riaditeľ baletu Srbského národného divadla)
  • „Fantastické, kiežby sme videli viac takýchto predstavení!“ (Saija Nisula, riaditeľka medzinárodných podujatí v Alexandrovskom národnom divadle, Helsinki)
  • „Očarujúce vystúpenie SDT v Helsinkách! Excelentní tanečníci a výnimočné spracovanie legendárneho príbehu pod taktovkou Jána Ďurovčíka zanechali v divákoch nezabudnuteľný zážitok.“ (Tibor Králik, veľvyslanec SR vo Fínsku)
  • „Keď uvidíte predstavenie Carmen v podaní SDT, ostanete v nemom úžase. Podobné tanečné zoskupenie je možné vidieť len zriedkakedy. Každý z tanečníkov by mohol byť hviezdou akéhokoľvek predstavenia. Ďurovčíkova Carmen je pastvou pre oči. Nádherní účinkujúci, profesionálny tanec, brilantné nápady v choreografii. Toto predstavenie naplní dušu diváka.“ (Jussi Tossavainen, Helsingin Sanomat, Helsinki, Fínsko)
  • „Pútavé a nápadité, som dojatá!“ (Matea Klarić, diváčka v Chorvátskom národnom divadle)
  • „Veľmi pôsobivé, ďakujeme!“ (Teemu Ahmaniemi, divák v Alexandrovskom národnom divadle, Helsinki, Fínsko)

Laická verejnosť dala najavo svoje ohlasy aj siahodlhým standing ovation. Ján Ďurovčík zhodnotil tieto predstavenia jasne: „Je to historický úspech slovenského tanečného umenia. Naozaj je to krásny pocit, keď viete, že diváci vo významných európskych metropolách a kritickí diváci národných divadiel prídu na predstavenie slovenského divadla moderného tanca a ocenia ho spôsobom, na ktorý sme my aj Slovensko hrdí“.

Ďalšou zastávkou SDT na turné bude Teatro Raúl Flores Canelo v Centro Nacioanal de las Artes v Mexico City, kam SDT odletí na konci novembra.

SDT je neštátnym a nedotovaným tanečným telesom, prezentujúcim už viac ako desať rokov slovenské umenie na svetových pódiách. Jeho umeniu už tlieskali diváci v New York City, Pekingu, Tokiu, Londýne, Ríme, Amsterdame, Quebecu, Madride a iných mestách po celom svete.

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 04 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 05 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 11:53