Slovenská republika / Ukrajina, 2017, 108 min. Réžia: Peter Bebjak Scenár: Peter Balko Hrajú: Tomáš Maštalír, Emília Vášáryová, Eugen Libezňuk, Zuzana Fialová, Andy Hryc, Produkcia: Wandal Production (SK), Garnet International Media Group (UA), Rozhlas a televízia Slovenska (SK), HomeMedia Production (SK), Martin Kohút (SK) Adam Krajňák je otcom rodiny a zároveň hlavou pohraničnej kriminálnej skupiny, ktorá pašuje cez slovensko-ukrajinskú hranicu cigarety. Keď ale jedna z dodávok stroskotá, spustí sa lavína konsekvencií, počas ktorých bude musieť spochybniť svoje vlastné hranice, ktoré doposiaľ nechcel prekročiť. Snímka vznikla v majoritnej slovenskej produkcii, na festivale v Karlových Varoch mať svetovú premiéru, súťažiť bude v sekcii Hlavná súťaž. Návštevníci slovenských kín si budú môcť snímku pozrieť od 3. augusta.Wandal Production
StoryEditor

Čiara boduje aj za morom. Z Chicaga si odnáša prestížnu cenu

26.10.2017, 14:26
Autor:
lezolezo
Slovenský film o pašerákoch získal hlavnú cenu v kategórii Best Art Direction, cena patrí architektovi Václavovi Novakovi.

Porota medzinárodného filmového festivalu v Chicagu ocenila starostlivo vybrané a stvárnené lokácie, ktoré vďaka jemným detailom významne dokresľujú atmosféru filmu, no zároveň sami na seba nepriťahujú zbytočnú pozornosť. Kladne tiež ohodnotili, že film sa  vyhýba zbytočným vizuálnym klišé, ktoré by sa od film noir dali očakávať.

Okrem poroty ocenili v Chicagu Čiaru aj diváci.  Všetky premietania boli beznádejne vypredané. Produkcia filmu si cení pozitívne ohlasy najmä v čase, keď sa Čiara chystá do distribúcie za hranicami Slovenska.  Po úspešnej slávnostnej premiére v Prahe si ho v kinách môžu diváci v českých kinách pozrieť už od 26. októbra. Napriek tomu, že film nemal českú koprodukciu, záujem oň je veľký.

Wandal Production

„Českí diváci sa môžu tešiť na herecké výkony Emílie Vášáryovej či Andyho Hryca, ktorí sú českým divákom známi z mnohých tunajších filmov, ale napríklad aj na českého herca Filipa Kaňkovského,“ hovorí producentka Wanda Adamík Hrycová. „Film prichádza do českých kín v pôvodnom znení s českými titulkami, takže slovenských hercov si diváci môžu vychutnať v origináli,“ ozrejmuje producentka. Čiara cez víkend premiérovala aj v Kyjeve a do ukrajinskej distribúcie sa dostane tiež  v najbližších dňoch.

O tom, že Slováci v zahraničí majú o film Čiara skutočný záujem, svedčí aj talianske mestečko Kaltern. Skupinka Slovákov a Čechov žijúca a pracujúca v talianskych Alpách, ktorí nemali možnosť ísť si film pozrieť domov na Slovensko, sa pričinila o svoju vlastnú projekciu.

Všetko od prvotnej myšlienky až po prepravu originálneho filmu si zabezpečili sami a výsledkom bola do posledného miesta zaplnená kinosála. Výťažok zo vstupného a dobrovoľné príspevky v hodnote 455 € následne putovali detskej onkológii v Košiciach a Slováci tak ukázali, že aj keď pracujú za hranicami Slovenska vedia podporiť správne veci.

Wandal Production

O tom, že Slováci v zahraničí majú o film Čiara skutočný záujem, svedčí aj talianske mestečko Kaltern. Tamojšia komunita Skupinka Slovákov a Čechov, ktorí žijú a pracujú v talisnskych Alpách, si zorganizovala vlastnú filmovú projekciu.  

 Výťažok zo vstupného a dobrovoľné príspevky v hodnote 455 eur následne putovali detskej onkológii v Košiciach a Slováci tak ukázali, že aj keď pracujú za hranicami Slovenska vedia podporiť správne veci.

01 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 02 - Modified: 2024-04-04 20:52:49 - Feat.: - Title: Novinku Guya Ritchieho v Rusku uvedú až po deviatom máji, prednosť dostal ruský film 03 - Modified: 2024-04-04 09:12:32 - Feat.: - Title: Dočkali sme sa! Maštalír a Geislerová odhaľujú triler vzťahu v mrazivej snímke Smršť. Môžeš si ju pozrieť v kinách 04 - Modified: 2024-04-01 10:30:00 - Feat.: - Title: Vyšiel nový krátky film o Spider-Manovi. Miles Morales v ňom tentokrát bojuje s vlastnou úzkosťou 05 - Modified: 2024-03-26 10:43:37 - Feat.: - Title: Beetlejuice Beetlejuice je späť. Hororový počin Tima Burtona láka hviezdami ako Winona Ryder či Jenna Ortega
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 11:14