StoryEditor

Kontroverzia a kvalita: Prešovský festival uvedie aj film o Slovákoch, ktorí syna vychovávajú ako projekt

05.10.2021, 10:00
Autor:
TASRTASR
Filmový festival Pocity ponúkne výber svetovej a domácej kinematografie.

Výber svetovej a domácej kinematografie, stretnutia s filmovými osobnosťami, ako aj Ďalšie formy umenia ponúkne 12. ročník filmového festivalu Pocity. Uskutoční sa v Prešove na viacerých miestach od štvrtka 7. 10. do stredy 13. 10..

Tohtoročný výber filmov je rozdelený do štyroch sekcií - Naše Pocity, Pocity zo sveta, Pocity susedov: Poľsko a Pocity deťom. TASR o tom informovala Nina Šilanová z organizačného tímu festivalu.

Filmoví ťahúni

V rámci sekcie súčasnej slovenskej kinematografie Naše Pocity otvorí festival dokumentárny film Na značky režisérky Márie Pinčíkovej, ktorý bol ocenený aj na najväčšom slovenskom filmovom festivale Cinematik.

Film je jedinečným pohľadom do komunity cvičencov, ktorí masovo predvádzajú zvukovo-pohybové skladby. "Každého z protagonistov sníma jeden štáb, pod taktovkou iného režiséra. Odlišnými autorskými rukopismi zdôrazňujeme individualitu jednotlivých protagonistov a ich charakterov, ktorá sa následne zleje do jedného veľkého celku,” prezradila o filme scenáristka a režisérka Mária Pinčíková.

Dokumentárny film Architekt drsnej poetiky prináša príbeh slovenského rodáka, karpatského Nemca Hansa Broosa z Veľkej Lomnice. Patrí k najvýznamnejším predstaviteľom modernej architektúry v Brazílii a podľa jeho projektov bolo postavených viac ako 140 budov.

Kontroverzia a kvalita

Jeho dielo a strhujúci životný príbeh na festivale v nedeľu v Kine Scala osobne predstavia režisér filmu Ladislav Kaboš a producentka Darina Smržová. "Kontroverzné diskusie na internete vyvolal aj najnovší film režisérky Eriky Hníkovej Každá minúta života o manželoch Michalovi a Lenke Hanuliakovcoch, ktorí so svojím štvorročným synom Miškom od narodenia uskutočňujú svojský experiment. Každú minútu jeho života ho vychovávajú tak, aby sa z neho stal úspešný vrcholový športovec a po všetkých stránkach ´kvalitný človek´," priblížila Šilanová.

Vo videu si pozrite ukážku:

Na festivale nebude podľa jej slov chýbať ani najnovšia dráma slovenského režiséra Petra Bebjaka Správa. "Alfrédovi Wetzlerovi sa 7. apríla 1944 podarilo čosi jedinečné – unikol spolu s mladším väzňom Vrbom z prísne stráženého tábora smrti Osvienčimu. Cieľom úteku však nebolo zachrániť si vlastný život, ale zabrániť umieraniu tisícov ľudí," doplnila Šilanová.

Po minuloročnej pauze sa na festival opäť vráti súťaž krátkych filmov Pocity v kraťasoch, z ktorých porota ocení jedného režiséra cenou Zrnko Soli od umeleckého kováča Michala Kačmara.

Záver festivalu bude patriť predpremiére filmu Cenzorka režiséra Petra Kerekesa, ktorý po úspechu snímky na filmovom festivale v Benátkach príde svoj film osobne uviesť aj do Prešova.
Program festivalu môžu záujemcovia nájsť na webstránke festivalu pocityfilm.sk.

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-13 07:07:07 - Feat.: - Title: Ministerstvo obrany podpísalo zmluvu na obnovu budovy v prešovských kasárňach za takmer dva milióny 04 - Modified: 2024-04-12 07:58:00 - Feat.: - Title: Lovestream predstavil prvých tohtoročných headlinerov. Do Bratislavy príde Rita Ora, Dimitri Vegas & Like Mike či Tom Walker 05 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 23:43