StoryEditor

Výsledky Maľby roka 2017: Pozrite si tvorbu najlepších slovenských maliarov

06.10.2017, 11:01
Autor:
lezolezo
V súťaži tento rok dominovali ženy. Medzinárodná porota vybrala tri mladé umelkyne.

Absolútnou víťazkou 12. ročnka sa stala výtvarníčka Žofia Dubová. Ocenená maľba "Over the mountain" je pôsobivým inovatívnym dielom. Zaujímavo pracuje s históriou maľby. Vyjadruje kontrast medzi východnou a západnou civilizáciou, spája európsku kultivovanosť a tradíciu maľby s ázijskou vizualitou, ktorá sa prejavuje v motíve prírody a hory. Dielo reprezentuje nový smer, novú vlnu 21. storočia. Porota ocenila taktiež využitie nových techník i spôsob maľby. Autorka získala aj finančnú odmenu 10 tisíc eur. 

Maľba roka

​Druhé miesto patrí Marte Kissovej. Porota ocenila autenticitu, z ktorej prirodzene vyrastá maliarska téma: " Dielo zaujímavým spôsobom vyobrazuje zápas medzi realitou a niečím imaginárnym. Obraz definuje presvedčivá dynamika maľby – je farebne aj tematicky vyvážený – autorka zvládla maľbu, tému i jej prevedenie. Kissová nezobrazuje predstieranú vidieckosť – namaľovala realitu, ktorú pozná – súčasne a imaginatívne."

Medzinárodná porota ocenila  aj Hanu Gregorovú a jej dielo "Útek zo zajatia". Podľa hodnotenia poroty ide o veľmi konzistentný a zároveň voľný obraz, ktorý prináša zaujímavý dialóg medzi naznačenými líniami a abstrakciou. Porota vyzdvihla Garovej prácu s farbou a špecifické narábanie s abstrakciou.

Maľba roka

Súťaž, ktorú vyhlasuje Nadácia VÚB je určená pre mladých umelcov do 35 rokov. O víťazoch rozhodovala medzinárodná porota, ktorá bola zložená z popredných mien európskeho výtvarného umenia. ​

Slovenských mladých tvorcov hodnotili kurátorka súčasného umenia Jane Neal z Veľkej Británie, maliar Attila Szűcs z Maďarska, kurátorka a galeristka Denisa Kujelová z Českej republiky a domáci renomovaný výtvarník a pedagóg Ján Berger.

 „Pri všetkých troch víťazných dielach sme ocenili ich autenticitu. Všetky sú presvedčivé, každé svojím spôsobom. Ocenené maľby zaujmú vyváženou súhrou kompozície a farby, techniky i námetu,“ hodnotí predsedníčka poroty Jane Neal.

Víťazné diela spolu s prácami ďalších finalistov si môžete pozrieť v bratislavskej Galérii Nedbalka do 11. novembra. Výstava bude prístupná aj počas Bielej noci, v sobotu 7. októbra. 

Cieľom Nadácie VÚB je podporiť mladých slovenských výtvarníkov pri ich začiatkoch a pomôcť im etablovať sa na profesionálnej umeleckej scéne. Môžu sa tak stať úspešnými a slávnymi už počas života, o čom sa mnohým historickým výtvarným velikánom ani nesnívalo. Som presvedčený, že o viacerých z dnešných vystavujúcich autorov budeme v budúcnosti ešte veľa počuť. Držím im palce a želám veľa úspechov a množstvo inšpirácie pre ďalšiu tvorbu,” povedal počas včerajšieho vyhlasovania výsledkov súťaže Maľba 2017 Jozef Kausich, člen predstavenstva a riaditeľ úseku firemného bankovníctva VÚB banky a zároveň dodal, že v rámci 12. ročníka tejto súťaže sa vo finálovej dvadsiatke umiestnili prevažne talenty, nové mená, ktoré sa objavili v súťaži po prvýkrát.

 

01 - Modified: 2017-10-01 09:35:36 - Feat.: 0 - Title: Pozrite si tvorbu najtalentovanejších slovenských maliarov. Toto sú finalisti Maľby roku 2017
01 - Modified: 2024-02-03 20:33:36 - Feat.: - Title: Maľba, ktorú The Beatles vytvorili v Japonsku, vydražili za 1,7 milióna dolára 02 - Modified: 2023-05-25 08:14:14 - Feat.: - Title: Odvrátená strana slávneho Banksyho. Manželia odstránili jeho maľbu z domu, stálo ich to 200-tisíc libier 03 - Modified: 2023-05-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Obrazy pod drobnohľadom: Falzifikátori idú s dobou a dnes dokážu neuveriteľné veci 04 - Modified: 2022-11-06 08:15:33 - Feat.: - Title: Čistokrvné šialenstvo či tvorivý zámer? Títo slávni umelci sa rozhodli zničiť svoje unikátne diela 05 - Modified: 2022-09-17 21:15:43 - Feat.: - Title: Vykašľala sa na právo a otvorila si ateliér šťastia. Z práce potrebujem cítiť naplnenie, hovorí Veronika
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. apríl 2024 06:01