shotsmag
StoryEditor

Symboly, záhady, veda verzus náboženstvo, vychádza jedna z najočakávanejších kníh roka - nový Dan Brown

02.10.2017, 14:10
Autor:
lezolezo
Kontroverzný, milovaný aj nenávidený, ale hlavne čítaný a predávaný.

Dan Brown je momentálne najčítanejším žijúcim autorom. Predal už 200 miliónov výtlačkov svojich kníh. Každá jedna spôsobila nákupný ošiaľ, ale aj diskusie o tom, čo je a čo nie je pravda, čo si autor vymyslel a ako si prispôsobuje historické súvislosti. 

Na pulty svetových kníhkupectiev sa zajtra, 3. októbra, dostane Brownova novinka - Origin. Je to jeho ôsmy román a hlavnou postavou bude opäť harvardský profesor symbiológie a náboženskej ikonografie Robert Langdon. Tak ako v predchádzajúcich Brownových románoch, aj teraz sa profesor dostane na hranicu života a smrti: "Čakajú nás symboly, hádanky a tajnosti, ktoré sú životne dôležité pre budúcnosť ľudstva. Pôjde o aktuálnu tému umelej inteligencie," píše o Origin New York Times. 

Na začiatku príbehu je miliardár a počítačový vedec Edmond Kirsch. Pripravuje sa na veľkú prezentáciu svojho najnovšieho objavu o vzniku života. Dej sa tentokrát odohráva hlavne v španielskych mestách - Bilbao, Madrid, Sevilla a Barcelona. 

Brownov príbeh je opäť kontroverzný a hľadá prienik dvoch najdiskutovanejších otázok v histórii ľudstva: Odkiaľ sme prišli a kam ideme? 

V románe sa budú prelínať kódy, symboly, veda, náboženstvo, história, umenia, architektúra ale aj moderné technológie. 

Čo nové prinesie autor Da vinciho kódu, Anjelov a Démonov či Inferna sa anglicki hovoriaci čitatelia dozvedia už dnes. Na Slovensko príde kniha o niečo neskôr. 

Ikar, ktorý je tradičným vydavateľom Brownových bestsellerov, dostal vopred iba prvú kapitolu: "Celý rukopis dostaneme, tak ako ostatní vydavatelia až v deň vydania originálnej knihy," upresňuje Milan Buno, marketingový manažér vydavateľstva Ikar.

"Novinka od Dana Browna bude mať v slovenčine názov Pôvod. Kniha má cca 30 autorských hárkov, v slovenčine bude mať minimálne 600 strán, takže je to poriadna kláda aj pre prekladateľa. Napriek tomu sa vydavateľstvo bude snažiť dostať knihu čo najskôr na knižný trh – po novom Brownovi je neuveriteľný dopyt, neustále sa na nás obracajú čitatelia a médiá, je to jedna z najočakávanejších kníh  tohto roka." 

Buno zdôrazňuje, že dôležitejšia ako rýchlosť je kvalita prekladu, kniha sa musí dobre čítať a nesmú v nej byť chyby: "Každopádne už z prvej kapitoly je jasné, že to bude vynikajúca brownovka, plná napätia, nečakaných zvratov, staré známe postavy, výborne premyslená zápletka...tak ako sme u Browna zvyknutí. A pravdepodobne po jej prečítaní mnohí zamieria do španielskeho Bilbaa, napríklad do Guggenheimovho múzea." 

01 - Modified: 2018-02-13 12:36:46 - Feat.: - Title: Nový Dan Brown je provokatívny, ale chýba mu jedna základná vec 02 - Modified: 2018-01-23 07:29:21 - Feat.: - Title: Je nesofistikovaný a chýba mu základné vedecké vzdelanie, tvrdí o Danovi Brownovi religionista 03 - Modified: 2016-10-19 11:33:17 - Feat.: - Title: 27-tisíc divákov za dva dni. Inferno na Slovensku boduje 04 - Modified: 2016-10-12 12:32:04 - Feat.: - Title: Napínavá rozprávka či lacný horor? V niektorých chvíľach je Inferno ozajstné peklo 05 - Modified: 2016-05-09 20:12:50 - Feat.: - Title: Nový film podľa knihy Dana Browna sa blíži. Pozrite si prvý trailer
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 17:08