Jan Tříska vo filme Po strništi bos (2017).Dan Materna, MAFRA
StoryEditor

Zdvorilosti došli, vynadal som im a poslal do hája, spomínal Tříska. V spisoch ŠtB ostalo: je to psychopat

Keď na herca nasadený eštébák neuspel, v správe ho počastoval ako zbabelca a psychopata.

Herec Jan Tříska, ktorý zomrel v noci na pondelok na následky zranení po páde z Karlovho mosta, sa ešte pred svojou emigráciou z Československa potýkal s komunistickou tajnou službou. ŠtB ho chcela v 70. rokoch získať k spolupráci, keďže sa priatelil s Václavom Havlom, píše iDnes.

Na Jana Třísku sa Štátna bezpečnosť zamerala na začiatku sedemdesiatych rokov. Tajní vycítili, že by sa herec mohol ocitnúť v existenčnej núdzi. Bolo to v čase, keď stál o návrat do Národného divadla, odkiaľ predtým odišiel s režisérom Otomarom Krejčom do novozaloženého Divadla za bránou.

"Tříska bol pod silným Krejčovým vplyvom. Využil jeho neskúsenosti a získal jeho podpis pod pamflet dvetisíc slov," píše tajná polícia o Třískovom postoji k Pražskej jari v roku 1968. Komunistom ležala v žalúdku aj jeho akcia s Václavom Havlom z augusta toho istého roku.

Tříska sa v čase, keď sa do Československa valili tanky Varšavskej zmluvy, s kamarátom Havlom podieľal na "štvavom" vysielaní libereckého rozhlasu. 

Komunistická moc nakoniec Divadlo za bránou, kde účinkoval, zakázala. Eštebáci pomýšľali na to, že kvôli nedostatočnému hereckému vyťaženiu by Třísku mohli získať pre spoluprácu. Herec sa síce v tom čase dohovoril s vtedajším riaditeľom Národného divadla na angažmáne, ale všemocná komunistická strana to zatrhla.

Umelec, ktorý bol dlhoročným a blízkym priateľom Václava Havla, sa stal pre tajnú políciu zaujímavým objektom. "To je jasné, bol som pre nich prvý na zozname vianočných darčekov," glosoval to o 35 rokov neskôr Tříska v rozhovore pre MF DNES.

"Zavreli Divadlo za bránou a každý niekam šiel. Keby mi niekto ponúkol, aby som išiel do Národného divadla, tak by som tam išiel. Hral som z milosti na Kladne a potom som hral z milosti v Mestských divadlách pražských. Medzitým som bol snáď pol roka bez práce a cítil som sa ohrozený. Mal som strach," prezradil v júli 2007.

Nie ste od Tigrida? Tříska agenta provokoval

Kapitán ŠtB Vladimír Matura sa s hercom prvýkrát stretol v auguste 1972 v kaviarni boteli Admirál na pražskom Smíchove. Podľa zápisnice zo stretnutia bol Tříska najprv rozpačitý, pretože nevedel, čo by mohlo byť predmetom rokovaní.

V priebehu rozhovoru síce podotkol, že by sa nevedel správať konšpiratívne, napriek tomu agent odchádzal spokojný. Eštébák Matura bol presvedčený, že sa mu podarilo na Třísku zatlačiť vďaka informácii o jeho stretnutí s Tigrisom: "S ohľadom na to, že Jan Tříska má v súčasnej dobe veľký záujem stať sa znovu členom ND, ponúkla sa mi tu možnosť použiť jeho schôdzky s Pavlom Tigrisom ako kompromitujúci moment, ktorý znamenal obrat počas schôdzky."

"Rokovanie prebehlo bez rušivých javov, seriózne a veľmi otvorene. Možno dokonca povedať na priateľskej báze," pochvaľoval si v hlásení dôstojník. Tříska počas stretnutia vypil štyri škótskej whisky, za ktoré aj napriek protestom agenta sám zaplatil.

Matura preto herca, ktorý na podvečernú schôdzku prišiel vlastným vozidlom, upozornil, aby druhý deň ihneď zatelefonoval, "ak bude musieť fúkať do balónika." Optimizmus kapitána Matura však nemal dlhé trvanie.

​Na budúcu schôdzku herec nedorazil a na ďalšej sa z možnej spolupráce vykrúcal. Počas posledného tretieho stretnutia v septembri 1972 si potom herec z agenta už uťahoval. Rozprával mu napríklad o svojich priateľských väzbách na pracovníkov ministerstva vnútra.

"Okrem toho počas rozhovoru vyjadril Jan Tříska podozrenia , že by mohlo ísť o provokáciu zo strany Pavla Tigrida," zapísal si kapitán Matura.

Poslal som ich do hája, spomínal herec

Na otázku dôstojníka "ohľadom terajšieho postavenia režiséra Otomara Krejčiho" potom herec skúsil navrhnúť, nech mu rozviedka napichne telefón, keď ju to zaujíma. "Z tohto nápadu som ho vyviedol tým, že podobné metódy sú používané na Západe," poznamenal neskôr do zápisu eštébák.

Kapitán Matura nakoniec dospel k záveru, že k ďalšej schôdzke nedôjde a že herec "neznáša konšpiráciu". Agent v tej súvislosti do hlásenie napísal: "Jan Tříska pôsobí dojmom psychopata, alibistu a navyše sú na ňom viditeľné známky zbabelosti, nemožno s ním preto počítať ako s typom pre verbovku". (tzv. Viazací akt - schôdzka, na ktorej dôjde k získaniu osoby k tajnej spolupráci s ŠtB. Záväzok je zvyčajne potvrdzovaný podpisom, potom tajný spolupracovník dostane krycie meno a heslo pre spojenie - pozn. redakcie).

"Nakvasený eštébák uzavrel svoju písomnú správu o Třískovi odporúčaní" pripraviť opatrenia na jeho kompromitáciu sledujúcu znemožnenie ďalšej činnosti v kultúrnej oblasti." Třískov priebeh poslednej schôdzky s ŠtB zostal v pamäti.

"Spomínam si na to. Vynadal som im. Jednoducho som ich poslal do hája. Hrubý som na nich mohol byť, to áno. Pretože ma sral. Zrazu zdvorilosti došli a chcel som ich poslať do hája," uviedol k tomu.

Útek cez Cyprus. "Pramene" ŠtB sliedili, ako sa mu darí za morom

Svojim prístupom si herec život neuľahčil. Ďalšie zápisy ŠtB o Třískovi hovoria o jeho úlohe v hre Václava Havla z roku 1975, čím si vyslúžil vyhadzov z Mestských divadiel pražských. Zlom priniesol rok 1977, kedy sa hercovi podarilo získať výjazdovú doložku pre seba a svoju rodinu, takže mohol vycestovať v polovici augusta na dovolenku na Cyprus.

Po niekoľkých dňoch sa od zájazdu Čedoku s manželkou Karlou Chadimovou a dvoma deťmi oddelili a požiadali o politický azyl. Štátna bezpečnosť vo svojich záznamoch cituje z jedného Třískoveho listu dôvody, prečo vtedy ČSSR opustil: "Mám už po krk pomerov, kde som sledovaný a musím sa báť podať ruku svojmu priateľovi."

Rodina Jana Třísku sa následne usadila v Kanade. Spisy ŠtB tiež ukazujú, ako bola spoločnosť prešpikovaná donášačmi. Tajná polícia totiž naďalej zbierala o Třískovi informácie. Jej "pramene" sliedili a bavili sa s jeho blízkymi i priateľmi v Československu napríklad o tom, ako sa mu za morom darí.

Na jar 1978 sa preto eštebáci domnievali, že sa Třískovi v zahraničí príliš nedarí, pretože neovláda angličtinu. Lenže už o necelý rok neskôr Štátna bezpečnosť eviduje, že sa medzi našimi hercami hovorí "o veľkom úspechu emigranta, pravicového exponenta a bývalého herca MDP Jana Třísku, ktorý v súčasnej dobe vystupuje na jednej z divadelných scén na Broadwayi v New Yorku, kde hrá divadelnú rolu v štyroch jazykoch.

"Amerike zostal Jan Tříska verný aj po nežnej revolúcii. Na otázky, či by sa do Českej republiky vrátil, odpovedal stručne: "Na okamih áno, natrvalo nie."

01 - Modified: 2017-09-25 08:09:01 - Feat.: 0 - Title: Po páde z mosta zomrel herec Jan Tříska, slávny učiteľ z Obecnej školy 02 - Modified: 2017-09-25 08:21:42 - Feat.: 0 - Title: Režim ho chcel vymazať: Som jedným z utečencov v krajine, ktorá je plná utečencov, hovorieval Tříska 03 - Modified: 2017-09-25 11:09:44 - Feat.: 0 - Title: Třískov pád do rieky nebola samovražda, povedala polícia. Hľadajú sa svedkovia
01 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 02 - Modified: 2024-04-24 10:28:08 - Feat.: - Title: Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín by sa mal zvýšiť 03 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta 04 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 05 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 10:04