StoryEditor

Keby žil Richard III dnes, nemusel by vraždiť, protivníkov by mediálne likvidoval

22.09.2017, 13:13
Je to totálne divadlo, hodinu nespustíte oči z javiska.

Ak ste to nikdy nezažili ani si to nepredstavujte, príďte sa pozrieť, Ján Ďurovčík pripravil novinku, so Slovenským divadlom tanca  naštudoval klasické dielo Richard III.

Predstavenie je rýchle, intenzívne, strhujúce, ani chvíľku sa nebudete nudiť. Richard III. je tanečným divadlom, ktoré vychádza zo Shakespeara, no pôsobí veľmi mlado, moderne, je plné emócií. Svetovú klasiku dopĺňala rocková hudba, multimediálne prostriedky využívajú aj bulvárne titulky: "Preto sme to tak vyskladali, najskôr ide Shakespeare v podaní Roba Rotha, potom veľké titulky, mediálna likvidácia. Dnes by už Richard III na ceste k trónu nemusel vraždiť." 

Slovenské divadlo tanca

​Ďurovčík dal, tak ako je to u neho zvykom,  tanečníkom fyzicky zabrať, aj keď predstavenie trvá iba hodinu, z javiska odchádzali všetci spotení, mokrí, vyčerpaní: "Útočíme na všetky zmysly. Je to veľmi intenzívne divadlo, ale takéto ja robím." 

Richard III bol posledným anglickým kráľom  z rodu Yorkovcov. William Shakespeare ho vo svojej tragédii vykresľuje ako krvilačnú beštiu, ktorá vraždila všetkých, čo mu stáli na ceste k trónu. Zobrazuje ho ako zakomplexovaného tyrana, hrbáča s uschnutou rukou, ohava už na pohľad. Taký bol Richard aj v Ďurovčíkovej réžii.Na záver zobrazuje jeho nočné mory a halucinácie: "Pri druhej, tretej vražde mu jednoducho preplo. Je to znak tyranov, všetci boli blázni, vrátane napríklad Hitlera. A hrozí to aj iným, ktorú túžia po moci," hovorí Ďurovčík. 

Takéto je moje vnútro 

"Toto je ten naozajstný Ďurovčík, to však neznamená, že muzikály nemám rád, ale z tejto formy to celé vzniklo. Je to moje vnútro, je to moje autorské divadlo, je to najviac." Známy choreograf a režisér zároveň priznáva, že ho bavia aj iné formy - opera, muzikál, televízne alebo hudobné šou. Možno práve preto, všetko čo chytí do rúk je úspešné. Nestíha totiž upadnúť do stereotypu. "Už teraz sa mi cnie, chcem aby vznikla nová operná aj muzikálová ária. Urobím ich a potom sa vrátim niekde inde. Nepotrebujem oddychovať, moja práca ma mimoriadne baví. Preto nikdy neurobím napríklad 10 tanečných premiér za sebou."

Richarda III môžu v najbližších dňoch vidieť diváci v rôznych slovenských mestách.  

Ďurovčíkove Slovenské divadlo tanca bude medzitým vystupovať aj v zahraničí, kde žne veľké úspechy. Majú za sebou vystúpenia v  Madride, v New Yorku, Londýne, Amsterdame či Krakowe: "Ideme tam, kde si nás žiadajú."

Richard III. v réžii a choreografii Jána Ďurovčíka má za sebou premiéru v Ballet Opera Graz, kde si ho všimli popredné rakúske médiá: 


"… dychvyrážajúca hudba a tanec…"
Dance Austria, Rakúsko

"… mimoriadne pôsobivé, escalujúce k absolútnej dokonalosti…"
Kleine Zeitung, Rakúsko

01 - Modified: 2024-04-03 10:46:48 - Feat.: - Title: V Bratislave učí tanec, ktorý vznikol v New Yorku v LGBT komunite. Vďaka nemu zvládam svoje ego, hovorí Monika 02 - Modified: 2023-11-14 15:48:51 - Feat.: - Title: Romantického tanca sa u nich nedočkáte: Tieto mužské znamenia nemajú talent na tanec 03 - Modified: 2023-10-19 05:00:00 - Feat.: - Title: Zvádzanie pohybom: Učiteľka tanca a burlesque o tom ako sa naučiť odvekému ženskému umeniu 04 - Modified: 2023-10-17 16:24:50 - Feat.: - Title: Jan Kraus o novom mužovi v živote Ivany Chýlkovej: „Aby to nebola jej veľká VÝHRA s mojou PREHROU!" 05 - Modified: 2023-10-05 15:54:41 - Feat.: - Title: Twerk zvýši vaše sebavedomie a vytvaruje postavu: Začnite s ním už teraz
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 00:24