StoryEditor

Talentovaný a kontroverzný, zlý chlapec svetového baletu prichádza do Bratislavy. Kto je Sergej Polunin?

20.09.2017, 14:20
Volajú ho "James Dean baletu", kritika ho označuje aj ako najväčší talent baletnej scény svojej generácie. Už čoskoro vystúpi v Slovenskom národnom divadle.

Sergej Polunin patrí k najväčším hviezdam svetového tanečného umenia. Narodil sa na Ukrajine, v chudobných pomeroch. Odtiaľ sa mu podarilo dostať až na najprestížnejšie svetové divadelné scény. V histórii Kráľovského baletu v Londýne bol najmladším sólistom. 

Vďaka producentke Gabrielle Tana a režisérovi Stevenovi Cantorovi sa jeho strhujúci životný príbeh dostal až na filmové plátno. V slovenskej premiére uvedie film DANCER Slovenské národné divadlo 26. a 27. septembra. "Polunina uvedieme na veľmi sofistikovanej úrovni. Diváci uvidia v SND film a samozrejme, Sergej zatancuje aj naživo. Vybrali sme sóla, ktoré tvoria súčasť filmu. Zažil som premiéru v New Yorku, v Tel Avive aj v Londýne a každé jedno podujatie malo iného ducha, inú koncepciu, iné publikum. Rešpektujeme, že sme na doskách národného divadla. Sergej zatancuje samozrejme aj slávnu choreografiu "Take me to church", ktorá sa stala internetovým megahitom. Po predstavení bude ešte diskutovať s divákmi a odpovedať na ich otázky," približuje dramaturgiu večera producent Milosh Harajda. 

Milosh Harajda

Sergej Polunin je na jednej strane talentovaný, na druhej strane kontroverzný umelec. Médiá písali o jeho divokom životnom štýle, večierkoch, alkoholových a drogových excesoch. Dnes o tejto etape svojho života hovorí otvorene. Rovnako, vyjadruje sa aj k politickým otázkam, najmä o spore Ruska a Ukrajiny: "Sme zvedaví, čo bude divákov zaujímať. Sergej je pripravený odpovedať na všetky otázky. V médiách má obraz zlého chlapca baletu, má potetované telo, no my chceme ukázať hlavne jeho ľudskú stránku. Mediálny obraz nie vždy korešponduje s realitou," hovorí Harajda. 

Organizátori plánovali v SND jednu premiéru, no lístky sa veľmi rýchlo vypredali. Preto pridali pre slovenských divákov ešte jedno predstavenie, samozrejme s osobnu účasťou hlavného hrdinu: "Zopár lístok je ešte v predaji. Sergej si chce pozrieť Bratislavu, chce sa stretnúť s umelcami, divadelníkmi."

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 09:11