Foto (portrét Ondreja Štefánika): Márie Kukulová
StoryEditor

Najlepšou knihu roka je titul Som Paula: Pozrite si ostatných TOP najúspešnejších kníh Slovenska

20.09.2017, 10:39
Autor:
ipip
Laureátom ceny sa stal autor, ktorý sa dokázal ako jeden z mála slovenských spisovateľov až dokonale vcítiť do súčasnej ženy.

V utorok 19. septembra 2017 večer odovzdali jednu z najprestížnejších slovenských literárnych cien. 12. Anasoft litera za pôvodnú slovenskú prozaickú knihu vydanú v uplynulom roku.

​V aktuálnom ročníku sa hodnotil historicky najvyšší počet automaticky nominovaných titulov, až 227. Polovica tohtoročných finalistov si účasť vo finále Anasoft litera zopakovala, polovica sa v desiatke ocitla prvýkrát.

Víťaz bol finalistom aj v roku 2013. Odborná porota Anasoft litera, ktorú tento rok tvorili literárni vedci, prípadne i básnici zároveň, vybrali za najlepšiu knihu roka titul Som Paula, ktorý podľa nich splnil najviac umeleckých literárnych kvalít. Jej autorom je Ondrej Štefánik, ktorý získal aj finančnú odmenu v hodnote 10 tisíc eur od generálneho partnera ceny spoločnosti Anasoft.

„Tento ročník sa mi javil o čosi slabší, preto nebol užší výber priveľmi zložitý. Na víťazovi sme sa zhodli pomerne jednoznačne, osobne oceňujem umelecké stvárnenie témy, jej aktuálnosť, uveriteľné a živé postavy,“ ozrejmila porotkyňa Veronika Rácová.

Ondrej Štefánik bol jednoznačným favoritom aj porotcu a básnika Michala Habaja: „Všetkých desať kníh som si vedel a viem predstaviť vo finálovej desiatke, ale ako s víťazom Anasoft litery by som sa vedel identifikovať naozaj iba s jedným alebo dvoma titulmi. Som rád, že sme sa ako porota zhodli na tom jednom všetci. Z môjho pohľadu ide o prózu, ktorá svojimi kvalitami vyčnieva z radu a zo štandardnej slovenskej prozaickej produkcie.“

Som Paula je diagnózou dnešnej doby

Nájdete v ňom lásku i neveru, cesty do ľudskej psychiky i reflexie o nej, očakávania, ale nie skutočné východiská. Román je napísaný literárne kvalitne. Štefánikove postavy sú veľmi uveriteľné a presvedčivé. Vymyká sa z bežnej slovenskej knižnej produkcie.

Vlnu diskusií spustila nominácia dvoch titulov, tzv. žánrovka Jozefa Kariku: Trhlina a experimentálny text debutanta Jakuba Juhása, ktorého text najviac zaujal porotkyňu Ivanu Hostovú: „Po rôznych žánrových tituloch sa v prvom kole čítania – pri formovaní finálovej desiatky – začali ukazovať aj prózy, o ktorých sa dalo uvažovať viac. Jednoznačný klimax však počas prvého čítania neprišiel. S odstupom času aj s prihliadnutím na funkciu literárnej ceny, ako som si ju zadefinovala ja, som dospela k rozhodnutiu, na ktorom sa zhodla väčšina. Stále som ale mala aj iného kandidáta – Jakuba Juhása.”

Čitateľský objav Jozef Karika

Tento rok sa v Anasoft litere objavili aj knihy s historickým motívom. Porotca Pavel Matejovič sa na margo ich kvality vyjadril: „Spracovanie historickej témy v slovenskej literatúre a remeselnosť pri písaní spoločensko-historickej témy sa určite oproti minulým rokom zlepšili, neboli to gýčové romány, autori kládli dôraz na remeselné zvládnutie témy. Čitateľským objavom bol pre mňa Jozef Karika. Keby sa neocitol v Anasoft litere, pravdepodobne by som ho sám nečítal. Aj keď sa o ňom v užšom výbere už neuvažovalo.”

Čitatelia však rozhodli, že Trhlina sa im z tohtoročnej desiatky Anasoft litera páčila najviac. Jozef Karika získal tento rok Cenu čitateľov. Počas živého vstupu v Rádiu Devín po ceremoniáli organizátori prezradili aj mená porotcov Anasoft litery 2017.

Sú nimi slovenský literárny teoretik a pedagóg Zoltán Rédey, riaditeľka Literárneho informačného centra Miroslava Vallová, jazykovedkyňa a publicistka Lucia Molnár Satinská, prekladateľ a publicista Patrik Oriešek a spisovateľ, literárny kritik a redaktor Derek Rebro.

Anasoft litera je najlepšie ohodnotená a najprestížnejšia slovenská literárna cena za pôvodnú prózu vydanú v uplynulom roku, ktorá kladie dôraz nielen na finančnú odmenu pre autora najlepšej knihy. Ocenenie vzniklo v roku 2006 a doteraz ho získal Marek Vadas, Milan Zelinka, Alta Vášová, Stanislav Rakús, Monika Kompaníková, Balla, Víťo Staviarsky, dvakrát Pavel Vilikovský, Veronika Šikulová a naposledy Peter Macsovszky.

01 - Modified: 2024-05-06 15:16:04 - Feat.: - Title: Múzeum Prado potvrdilo pravosť strateného Caravaggiovho obrazu, vystavia ho na konci mesiaca 02 - Modified: 2024-04-30 12:39:16 - Feat.: - Title: Boy Kills World. Na Slovensko prichádza šialená jazda, ktorá ťa v kine dvihne zo stoličky 03 - Modified: 2024-04-30 13:36:46 - Feat.: - Title: SNS a Hlas sa dostali do sporu. Ešte ráno som bol v tom, že panuje dohoda, ale zdá sa, že nie, tvrdí Michelko 04 - Modified: 2024-04-30 11:56:27 - Feat.: - Title: SNG má za sebou úspešný rok, privítala vyše 200-tisíc návštevníkov. Mnohí boli zo zahraničia, vraví riaditeľka 05 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
08. máj 2024 03:01