StoryEditor

Hobit oslavuje 80 rokov. Pôvodne mal byť príbehom iba pre Tolkienove deti

21.09.2017, 00:01
Autor:
ČTKČTK
Tolkien rozprával svojim štyrom deťom príbehy o hobitoch a vôbec nemal v úmysle vydať ich. Našťastie, presvedčili ho a Hobit sa stal kultovým fantasy dielom.

Hobit je úvodným dielom k prepracovanejšej trilógii Pán prsteňov. Ten, kto nečítal Hobita, do tajov Pána prsteňov preniká iba s ťažkosťami. Pravdepodobne najväčší pôvab Tolkienovej tvorby spočíva v tom, že čitateľovi dáva neobvyklý priestor pre fantáziu. K popularizácii diel prispelo ich sfilmovanie, no mnohým fanúšikom sa pri filmov "zrúti" ich vysnívaný svet. 

​Pán prsteňov slávil historické úspechy na filmovom plátne v podobne trilógie a filmový Hobit je takisto trojdielny. Oboch sérií sa chopil novozélandský režisér Peter Jackson. Tolkien pritom filmárov vôbec nemiloval a tvrdil, že jeho knihy sú nesfilmovateľné. Až finančná tieseň ho prinútila zmeniť názor, nakoniec predal filmové práva na svoje diela. 

Knihu o hobitovi Bilbovi Bublíkovi začal Tolkien písať pôvodne pre svoje deti, niekedy v 30. rokoch. Samotný autor tvrdí, že to bolo okolo roku 1935. Jeho synovia sú ale presvedčení, že im príbehy rozprával pred spaním už dávno pred týmto dátumom. S knižným vydaním pôvodne nepočítal. Hobit vyšiel až vďaka ich rodinnej priateľke Elaine Griffithsovej, ktorá texty ukázala vo vydavateľsve George Allen & Unwin. Redakcia žiarila nadšením a 21. septembra 1937 vyšlo prvé vydanie Hobita. V niektorých britských vydaniach sa objavili aj Tolkienove jednoduché ilustrácie. 

Kniha je príbehom o pohodlnom hobitovi BIlbovi, jeho najväčšou vášňou je sedenie pred norou a fajčenie fajky: "Sú to (alebo bývali) malí ľudkovia, dosahujúci asi tak polovičky nášho vzrastu a menší ako bradatí trpaslíci... Majú sklon k veľkým bruškám, nenosia žiadnu obuv, pretože im na chodidlách od prírody rastie hustá hnedá srsť..," tak priblížil Tolkien čitateľom hlavného hrdinu, z ktorého sa postupne vyvinie statočný vodca. Jeho život obráti naruby kúzelník Gandalf, ktorý Bilba pošle so skupinou trpaslíkov na ďalekú a nebezpečnú výpravu za pokladom.

Tolkien sa narodil v juhoafrickom Bloemfonteine, detstvo ale prežil blízko britského Birminghamu, odkiaľ pochádzali jeho rodičia. Na univerzite v Oxforde vyštudoval staroanglickú literatúru a jazyk, neskôr sa v tomto odbore stal profesorom. Keď mal 20 rokov, začal publikovať. V roku 1922 vydal Slovník strednej angličtiny, neskôr kritické vydanie stredovekej romance zo 14. storočia Sir Gawail a Zelený rytier. 

Tolkien do svojich príbehov pridával postavy zo stredovekých bájí a severských ság. Príbehy o prsteni, ktorý vládne všetkým, vyšli v rokoch 1954-1955. Dávne osudy obyvateľov Stredozeme vylíčil v knihe Silmarillion, ktorá vyšla v roku 1977, jej prvého vydania sa autor nedožil. Zomrel v roku 1973. Niekoľko kníh a poviedok vyšlo aj po jeho smrti. 

01 - Modified: 2023-10-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Pátranie po Stredozemi. Fanúšik objavil Mordor v krajine, do ktorej sa môžeš dostať aj ty 02 - Modified: 2021-09-10 07:38:27 - Feat.: - Title: Talian žije ako hobit z Pána prsteňov. Dokonca išiel k Vezuvu, aby sa zbavil Sauronovho Prsteňa 03 - Modified: 2019-01-10 10:58:47 - Feat.: - Title: Ako sa J. R. R. Tolkien vysmial nacistom 04 - Modified: 2018-04-12 10:55:54 - Feat.: - Title: Knižná udalosť roka? Vyjde posledný diel Tolkienových príbehov 05 - Modified: 2015-06-06 17:50:30 - Feat.: - Title: Prvé vydanie románu Hobit vydražili za neuveriteľnú cenu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 17:55