StoryEditor

Mimoriadny zberateľský kúsok. Vychádza limitovaná šesťkilová edícia o Warholovi

07.09.2017, 15:03
Autor:
tehteh
Limitovaná obrázková kniha o diele jedného z najväčších umelcov 20. storočia a pop-artového génia Andyho Warhola práve vychádza.

Obrovská publikácia poteší, ako sa vyjadril denník The Times, hlavne oko. Pôžitok z listovania knihy Andy Warhol: Gigant sa skoro vyrovná požitku, ktorý zažíva človek, ktorému na stene visí nejaký ten Warholov originál, tvrdia Lidovky.

Limitovaná publikácia má 6,5 kilogramu a 624 strán s rozmermi 33x43 cm. Ponúka mimoriadny pohľad do Warholovho sveta umenia, celebrít, sexu a slávy. Najvýpravnejšia obrazová biografia je mimoriadnym nakladateľským počinom a „zberateľským kúskom“ a predstavuje Warhola ako výtvarníka, filmára a spisovateľa. Na stránkách publikácie je vyše 2 000 vyobrazení, vrátane vzácnych a doposiaľ nepublikovaných dokumentov.

Textový sprievod dali dohromady poprední znalci Warholovho diela. Kniha popisuje jeho maliarské počiatky, prvé fotografické autoportréty, filmy i jeho vrcholné výstavy. „Mne sa proste páčia obyčajné veci. Keď maľujem, nesnažím sa z nich urobiť niečo lepšie. Snažím sa ich namaľovať úplne obyčajne,“ povedal Warhol.

Pri zrodení pop-artového génia musel Andy prejsť radikálnou premenou – ktorú publikácia detailne popisuje – prestal tvoriť rukou a začal používať premietačku, fotokópie, šablóny, pečiatky a nakoniec aj sieťotlač. V tomto období vznikali hlavne ikonické fľaše od Coca Coly, nálepky aj plechovky Campbellových polievok. „Akonáhle sa dostali do širokého povedomia, výtvarné umenie prestalo byť exkluzívnou doménou znalcov. Polievkové plechovky boli drzé, banálne, rafinované a vo svojej konfekčnosti avantgardné. Stali sa tak ikonou opojného počiatku 60. rokov,“ popisuje kniha. „Mám rád nudné veci,“ povedal o výbere svojich predlôh Warhol, protože ich vraj „pozná vôbec najlepšie“.

Publikácia nepopisuje len jeho umenie, vrátane filmov Kuchyňa alebo šesťhodinový Spánok, ale aj vznik a vývoj kultúrneho centra a kolektivne poňatého podniku Factory (Továreň). „Povedal by som, že sme vo Factory ako vo vákuu, čo je skvelé. Vakuum mi vyhovuje, mám pokoj na prácu. Ale stále nám sem lezú policajti a otravujú nás. Myslia si, že tu robíme bohviečo, ale nerobíme,“ povedal Andy Warhol.

Publikácia, v ktorej si na svoje prídu Warholovi nováčikovia, ktorí sa s umelcovým dielom ešte len zoznamujú, ale aj skusení fanúšikovia Warholovho jedinečného diela, popisuje celú jeho životnú cestu stať sa mediálnym podnikateľom. Šesťkilová kniha Andy Warhol: Gigant  je perfektným pohľadom do umelcovho života i diela.

01 - Modified: 2023-11-28 10:46:04 - Feat.: - Title: Vydieranie s obrazmi Andyho Warhola. Proces s exsiskárom a podnikateľom v kauze má pokračovať 02 - Modified: 2023-10-24 06:41:19 - Feat.: - Title: Smrť, kvety, kultové diela aj sonda do súkromia: Výstava Andyho Warhola v Bratislave je intímna aj pop-artová 03 - Modified: 2023-05-18 16:31:59 - Feat.: - Title: Kauza Prince: Súd v USA rozhodol, že Warhol porušil autorské práva fotografky 04 - Modified: 2020-01-20 08:56:45 - Feat.: - Title: Múzeum moderného umenia Andyho Warhola dostane od vlády milióny eur 05 - Modified: 2018-08-12 16:13:09 - Feat.: - Title: Žil obklopený mačkami a zomrel prekvapivou smrťou. Čo ukrýva miliónové meno Andy Warhol?
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 09:00