Jánošíkové dni
StoryEditor

Štartuje medzinárodný festival Jánošíkove dni. Organizátori chcú prekonať rekord

03.08.2017, 07:00
Autor:
tasrtasr
Obec Terchová a Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) očakávajú okolo 60 tisíc účinkujúcich.

Viac ako 1300 účinkujúcich zo Slovenska, Česka, Gruzínska, Macedónska a Poľska sa predstaví na šiestich pódiách počas 55. ročníka medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej, ktoré začínajú dnešným dňom a potrvajú do 6. augusta.

Podľa šéfdramaturga Jánošíkových dní Petra Cabadaja pre návštevníkov sú pripravené tri galaprogramy, jeden detský program a množstvo sprievodných podujatí.

"Kľúčovým slovom tohtoročných Jánošíkových dní je výmena ako predpoklad na tvorivú konfrontáciu, inšpiráciu a zároveň zbližovanie nielen kultúr, ale aj ľudí. Divákom sa predstaví aj šesť prvkov, ktoré sú zapísané vo svetovom nehmotnom dedičstve UNESCO. Popri troch slovenských, ktorými sú fujara, terchovská muzika a gajdy, sa predstavia aj dva prvky z Macedónska – tanec kopačkata, vokálna tradícia z regiónu Tetovsko a juhomoravský tanec verbunk, ktorý patrí medzi výkladnú skriňu nielen juhomoravského, ale aj českého folklóru," priblížil Cabadaj.

Ako dodal, tento rok najväčšiu pozornosť venujú sedemdesiatke popredného folkloristu, hudobníka, speváka, výtvarníka a fotografa Františka Muchu. Výstava s názvom Takto to vidím ja predstaví Fera Muchu komplexne, nielen ako umelca, ale aj ako človeka.

Program má osloviť všetky generácie folkloristov, ale aj ľudí, ktorí nemusia mať vzťah k folklóru, no vedia oceniť špičkové umelecké výkony. Po minuloročnom rekorde v počte muzikantov hrajúcich na heligónku pripravili tento rok ďalší pokus o rekord, tentoraz v hraní na akordeón.

Jánošíkove dni oslávia v tomto roku 55-ročné jubileum, hovorí jasne o tom, že obyvatelia Terchovej od najmladších až po najstarších folklór milujú a snažia sa udržiavať ľudové tradície.

"Boli časy, keď sa v Terchovej hovorilo, že skončila jedna veľká muzika, ktorá nebude mať nástupcov. A zrazu je v Terchovej toľko muzík a mám pocit, že mladí sa folklóru venujú ešte viac," zdôraznil pre TASR povedal starosta Terchovej Jozef Davidík.

Podľa riaditeľa Úradu ŽSK Pavla Holeštiaka sa Žilinský samosprávny kraj už dlhé roky podieľa na organizovaní Jánošíkových dní. "Hneď úvod festivalu bude v réžii ŽSK, v Krajskom kultúrnom stredisku v Žiline bude vernisáž o histórii Jánošíkových dní Vtedy a dnes v Terchovej. V sobotu (5.8.) je na programe prehliadka detských folklórnych súborov zo Žilinského kraja s názvom Hoja, hoja, mňe še dobre paše... Jánošíkove dni vyvrcholia galaprogramom pod záštitou predsedu ŽSK Juraja Blanára," doplnil Holeštiak.

01 - Modified: 2017-08-02 09:14:36 - Feat.: 0 - Title: Gastro udalosti Made in Slovakia. To najlepšie pre milovníkov slovenskej kuchyne
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-26 09:54:08 - Feat.: - Title: Granty z Únie a Nórska podporili kultúrne pamiatky sumou 23 miliónov eur 03 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 04 - Modified: 2024-04-24 10:28:08 - Feat.: - Title: Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín by sa mal zvýšiť 05 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 00:50