Predseda vlády SR Robert Fico prichádza na výjazdové rokovanie vlády. FOTO: TASR 
StoryEditor

Týždňovka HN: Ako ústavní sudcovia pokazili Robertovi Ficovi inak skvele započatý týždeň

01.03.2024, 16:43
Autor:
Karol WolfKarol Wolf
  • Uplynulý týždeň bol z hľadiska dôležitých dejov mimoriadny. Najprv premiér Robert Fico odpálil bombu vyhlásením o hrozbe nasadenia vojsk NATO na Ukrajine.
  • Vyzbrojený týmto puncom následne premiér zavítal na pražský samit V4 a predviedol sa v plnej paráde.
  • Výsledok? V4 funguje ďalej, pretože migrácia, energetická politika, záujmy poľnohospodárov, celkovo Green Deal a, samozrejme, aj nutnosť regulovať prienik ukrajinských agroproduktov na teritórium EÚ sú skrátka témy, kde stredná Európa chtiac-nechtiac musí držať spolu.

Uplynulý týždeň bol z hľadiska dôležitých dejov mimoriadny. Najprv premiér Robert Fico odpálil bombu vyhlásením o hrozbe nasadenia vojsk NATO na Ukrajine. Rozhorčené výkriky, že zbytočne straší, ešte ani neodzneli, a z parížskeho samitu už prenikli informácie, že o takejto možnosti sa síce nezáväzne a vo výsledku aj neúspešne, ale diskutovalo.

image

O vojne zavádzajú Rusi aj Západ. Sú iba dve cesty, ako sa pohnúť vpred (komentár)

Vyzbrojený týmto puncom následne premiér zavítal na pražský samit V4 a predviedol sa v plnej paráde. Po jeho „predparížskom“ a parížskom hromžení sa medzi rozhorčených zaradili aj partneri z V4 – český premiér Petr Fiala a poľský premiér Donald Tusk. Fiala mu pôvodne chcel „z očí do očí“ povedať, kto je na Ukrajine agresor a kto zase obeť. Tusk dokonca vypustil do éteru úvahu, či má V4 za takýchto okolností význam.

Výsledok? V4 funguje ďalej, pretože migrácia, energetická politika, záujmy poľnohospodárov, celkovo Green Deal a, samozrejme, aj nutnosť regulovať prienik ukrajinských agroproduktov na teritórium EÚ sú skrátka témy, kde stredná Európa chtiac-nechtiac musí držať spolu. Vojská NATO na Ukrajine museli Fiala s Tuskom tiež odmietnuť a Viktor Orbán (samit V4 si užíval ako nejaký seniorný pozorovateľ) iba rutinérsky skonštatoval: „My tam zbrane neposielame a nepošleme ani vojakov.“

Robert Fico si to užíval. Záverečná tlačová konferencia štyroch lídrov V4 bola „jeho“. Hovoril so zápalom, zjavne najdlhšie a evidentne sa cítil príjemne. Fiala a Tusk mali evidentne úplne iné pocity.

Takto víťazne naladený odišiel neskôr premiér na výjazdové rokovanie vlády do Michaloviec. A tam ho aj v stredu večer zastihla nepríjemná správa – rozhodnutie Ústavného súdu, ktorý pozastavil účinnosť Trestného zákona – čiže najmä znižovanie trestov za ekonomickú kriminalitu, skracovanie premlčacích lehôt a možnosť pre ministra spravodlivosti dožadovať sa prípadne cez súdy otvorenia už uzatvorených dohôd so spolupracujúcimi obvinenými (kajúcnikmi).

Rozhodnutie Ústavného súdu vyvolalo sériu búrlivých ovácií zo strany opozície, kde úplne zaniklo, že súd nepozastavil účinnosť zákona o zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Ten teda končí k 20. marcu 2024. A o celom balíku podaní na Ústavný súd (trestné kódexy, ÚŠP...) bude súd v pokoji (nikto netuší, ako dlho) rozhodovať v najbližších mesiacoch a pokojne aj rokoch.

Zaskočený Fico však nakoniec udržal „víťazný tón“ a verdikt Ústavného súdu označil za víťazstvo koalície, pretože súd nepozastavil účinnosť zákona o zrušení ÚŠP. A jemu vraj išlo najmä o to.

Doma sa inak nič špeciálne zvláštne nestalo. Kampaň k prezidentským voľbám osviežil parlamentný duel „face to face“ v podaní kandidátov Igora Matoviča a Andreja Danka, ktorý pobavil nielen divákov večerných správ, ale najmä sociálne siete.

Zaujímavý bol v tomto kontexte aj prieskum, ktorý sa voličov pýtal, koho by volili v druhom kole. Podstatná skupina voličov Igora Matoviča má pre druhé kolo ako favorita Petra Pellegriniho a väčšina voličov Andreja Danka taktiež. Obaja „kandidáti“ sa tak síce dostávajú do rozporu s vlastnými voličmi, ale zjavne im to neprekáža.

image

KOMENTÁR: Anatómia zrady Roberta Fica

Oveľa dôležitejšia správa sa však týka voličov Štefana Harabina, ktorý ich má dohromady viac ako spomínaní dvaja páni. Aj oni totiž v druhom kole avizujú podporu pre Pellegriniho.

A tak aj vychádzajú predikcie pre druhé kolo. Pellegrini vo všetkých kombináciách vyhráva a s prehľadom aj v tej hlavnej – v dueli s Ivanom Korčokom.

Korčokova kampaň celkovo nevyzerá dobre a zo všetkého najviac pripomína zadrhávajúci sa motor. Hlavný vyzývateľ Petra Pellegriniho sa akoby stále nevie poriadne rozbehnúť, pričom čas sa mu už kráti.

Naplno je, naopak, rozbehnutý Donald Trump a svojím spôsobom aj Vladimir Putin. Ten sa pri svojom výročnom prejave ani neunúval spomenúť, že ide kandidovať, pretože jeho suverénne víťazstvo je – v Rusku nudná klasika – isté.

Inak Putin je naozaj dôsledný mocenský hráč. Aj potom ako jeho najznámejší politický protivník Alexander Navaľnyj skonal v trestaneckej kolónii, ruské úrady šikanovali pozostalých a mŕtvolu vydali až na poslednú chvíľu pred pohrebom. Na poslednú rozlúčku s opozičným lídrom napriek tomu prišli davy ľudí. Aspoň na začiatku nedošlo k žiadnemu avizovanému hromadnému zatýkaniu a pohreb Navaľného prebehol vzhľadom na okolnosti a na aktuálne ruské pomery relatívne normálne.

01 - Modified: 2024-03-01 12:16:28 - Feat.: 1 - Title: O vojne zavádzajú Rusi aj Západ. Sú iba dve cesty, ako sa pohnúť vpred (komentár) 02 - Modified: 2024-02-24 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Šéf nemocnice vysáva lekárov od konkurencie a boj o Trestný zákon pokračuje 03 - Modified: 2024-02-23 14:48:07 - Feat.: 1 - Title: Slovom roka sa v Európe stáva „stačilo“. Hovoria to nielen farmári, ale aj priemyselníci 04 - Modified: 2024-02-17 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Všetky oči na Košice. Čaputová započala nevídanú právnu bitku 05 - Modified: 2024-02-16 08:59:01 - Feat.: 1 - Title: Dve podobné chyby, ktorých sa dopustili Pellegrini a Korčok 06 - Modified: 2024-02-14 13:20:27 - Feat.: 1 - Title: Exodus od Matoviča: O čo v skutočnosti ide pri odchode známych tvárí z hnutia Slovensko? 07 - Modified: 2024-02-13 16:30:00 - Feat.: 1 - Title: Prvé kolo prezidentských volieb? Čaká nás národná „ulička hanby“ 08 - Modified: 2024-02-09 14:16:34 - Feat.: 1 - Title: Týždňovka HN: Boj o Trestný zákon sa presúva inde a Putin prezradil svoje zámery
01 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie 02 - Modified: 2024-04-23 14:57:47 - Feat.: - Title: SaS predložila ústavný návrh zákona na ochranu druhého piliera. Koalícia z ľudí urobí žobrákov, vraví Gröhling 03 - Modified: 2024-04-23 11:33:18 - Feat.: - Title: Európsky parlament schválil predĺženie voľného obchodu s Ukrajinou. Budú však platiť isté obmedzenia 04 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 05 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 20:48