Združenie miest a obcí Slovenska. FOTO: TASR/Lukáš Grinaj 
StoryEditor

Reakcia združenia DEUS: Milióny sú na ťahu, nie v ťahu

10.03.2023, 10:33

Starostovia majú v blízkom čase unikátnu šancu zlepšiť svoje IT systémy a lepšie slúžiť svojim občanom.

Združenie DEUS, ktoré na Slovensku zastrešuje elektronizáciu miest a obcí, sa minulý týždeň v Hospodárskych novinách dostalo po paľbu kritiky. Vraj pre jednu korekciu štát a samosprávy prídu o milióny eur. Vraj „milióny sú v ťahu“. Samotný headline článku nie je pravdou a popri mnohých faktických pochybeniach v texte, je článok klamlivý a dôrazne sa voči nemu ohradzujeme.

Netreba však byť negatívni a skúsme s vysvetlením priniesť aj informácie o mimoriadne užitočných prínosoch našich projektov, nakoľko sa aj na Slovensku robia veci, na ktoré môžeme byť hrdí a sú pre mnohých aj v zahraničí inšpiratívne. DEUS slovenským starostom a primátorom – a teda predovšetkým ľuďom, prináša mnohé benefity. Milióny nie sú v ťahu, ale na ťahu. Našťastie.

Elektronické služby samospráv slúžia už 2,2 miliónu Slovákov

Primárnymi klientmi DataCentra elektronizácie územnej samosprávy Slovenska (DEUS) sú obce a mestá do 14 tisíc obyvateľov, ktoré vďaka združeniu DEUS získali z eurofondov na elektronizáciu služieb poskytovaných obyvateľom v minulých rokoch už takmer 50 miliónov eur. Poskytujeme služby pre viac ako 70 percent samospráv, realizujeme vyše dva milióny podaní a rozhodnutí ročne, pravidelne školíme tisíce zamestnancov miestnych úradov. K elektronickým službám štátu má tak  dnes prístup až 2,2 milióna občanov a viac než 10 tisíc úradníkov. Aktuálne v DEUS-e pracujeme na piatich projektoch v celkovej predpokladanej hodnote 53 miliónov. Ide teda o značné sumy.

Využívanie eurofondov je vysoko nadštandardné 

Poďme k tým eurofondom. Prax s využívaním euro-peňazí je taká, že pre pomerne komplikovaný systém čerpania, podobne aj pre nemenej zložité verejné obstarávanie, žiaľ, bežne prichádza k takzvaným korekciám. Stáva sa, že Úrad pre verejné obstarávanie u mnohých subjektov zistí aj neúmyselné pochybenia, či administratívne chyby. Dalo by sa im zrejme predísť kontrolou ešte pred samotným vyhlásením obstarávania. Aj v našom prípade sa stalo, že korekcia na časť prostriedkov určených na jeden z našich projektov (áno, len na jeden), vyplýva práve z takéhoto neúmyselného pochybenia. Prišlo teda ku korekcii na úrovni približne 400 tisíc eur, čiže „žiadne milióny v ťahu“. Samotná korekcia, nech už je v akejkoľvek výške, samozrejme, nikoho neteší, ale aj napriek tomu pri konečnom vyhodnotení nebolo potrebné projekt rušiť a v implementácii sa pokračuje. Výsledok je taký, že sa nám podarilo získať konkrétne pre tento projekt 5,6 milióna eur a nie 6 miliónov, no samospráva je stále v pluse 5,6 miliónov eur.

Keď sa na to pozrieme v širšom kontexte, vďaka EÚ sa podarilo na Slovensku v oblasti elektronizácie samospráv zrealizovať projekty, na ktoré by si mestá a obce ešte naozaj dlhé roky šetrili. Darí sa to aj vďaka tomu, že máme podporu našich zakladateľov – Združenia miest a obcí Slovenska a Ministerstva financií SR, ako aj mnohých iných zástupcov štátu, či už z Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR alebo Ministerstva dopravy SR. 

Prevádzka pod vlastnou strechou ročne ušetrí vyše 2 milióny eur 

Sme tiež prvou organizáciou, ktorej sa podarilo získať prevádzku svojho (verejného) IT systému do vlastných rúk od dlhoročného konzorcia doterajších dodávateľov. Chápeme, že ich to asi „bolí“, no pre nás je to veľký krok vpred. Čo je asi najpodstatnejšie, takýto odvážny postup pre nás predstavuje ročnú úsporu len na prevádzke 2 milióny eur. To nám otvára cestu k agilnému vývoju a flexibilnému rozvoju celej organizácie. Sme na to hrdí, takéto niečo je v oblasti verejného či štátneho sektora ojedinelým prípadom.

Celkovo sme za posledné dva roky ušetrili na prevádzke významné prostriedky, ktoré teraz investujeme do revitalizácie systému a doťahujeme technologický dlh, nakoľko sa tu dlhé roky pod správou externých dodávateľov nie úplne efektívne investovalo. V agende elektronizácie sa nám darí držať krok s dobou – samospráva je vďaka DEUS-u a jeho službám lídrom v agende elektronických služieb. Aj vďaka spolupráci so súkromným sektorom máme pre samosprávu moderné riešenia, z ktorých profitujú predovšetkým občania a miestni podnikatelia. Náš systém neustále aktualizujeme a udržiavame v súlade so zákonom o eGovernmente a najprísnejšími požiadavkami NBÚ na kybernetickú bezpečnosť. Na záver môžem už len dodať, že podľa pravidelného prieskumu je so službami DEUS-u spokojných až 98 percent jeho používateľov. 

Katarína Lešková, výkonná riaditeľka DataCentra elektronizácie územnej samosprávy Slovenska

01 - Modified: 2024-04-04 12:46:28 - Feat.: - Title: Expert na umelú inteligenciu pre HN: Zabudnite, že rozoznáte deepfake od reality. Už teraz je to nemožné 02 - Modified: 2024-03-03 18:14:15 - Feat.: - Title: Nemecký digitálny priemysel potrebuje imigrantov. Odmietame postoje AfD, vyhlásilo tamojšie združenie 03 - Modified: 2024-03-04 09:34:00 - Feat.: - Title: Ženy v IT? Sme na tom lepšie než Česi, ale za zvyškom Európy stále zaostávame, tvrdí pre HN šéfka Aj Ty v IT 04 - Modified: 2024-02-19 07:05:56 - Feat.: - Title: Bezos predal akcie Amazonu a odišiel na Floridu. Gigantu sa darí, dvíha platy aj pre tisíce Slovákov 05 - Modified: 2024-02-01 13:48:19 - Feat.: - Title: Slovensko-kanadská technologická firma zásobuje svet inováciami, dodáva riešenia aj pre medzinárodné organizácie
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
08. máj 2024 22:05