StoryEditor

Znovuobjavenie ruštiny

17.08.2004, 00:00
Autor:
(pj)(pj)

Ruština má medzi cudzími jazykmi na Slovensku zvláštne postavenie. Zažila svoje vzlety aj pády, aby si našla svoje prirodzené a nezastupiteľné miesto v spektre jazykov, ktorými sa vieme dohovoriť. Ruština doplatila na politiku a politikov. Žiaľ, práve násilím, ktorým sa pokúšali z ruštiny urobiť povinný jazyk všetkých Slovákov, ju mnohým sprotivili. Pritom ruština je krásny, ľubozvučný a nám blízky jazyk. Je to aj jazyk, v ktorom písal Puškin, Lermontov, Dostojevský... V súčasnosti sa priznáva k tomu, že vie po rusky zhruba každý desiaty Slovák. Dnes však postupne rastie záujem mládeže o tento jazyk aj krajinu a v súčasnosti sa ruština učí na zhruba 600 základných a stredných školách. Venuje sa jej okolo 30-tisíc mladých ľudí. Výhodou je, že z minulosti je u nás dostatok kvalifikovaných učiteľov a je prepracovaná metodika jeho vyučovania i celý rad učebníc a učebných pomôcok.
Pre Slovákov je stále zaujímavé aj štúdium na niektorých ruských vysokých školách. V súčasnosti ich možno stretnúť najmä na Moskovskej štátnej univerzite, petrohradskej štátnej univerzite, Štátnej univerzite manažmentu v Moskve a Ruskej ekonomickej akadémii v Moskve.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/vzdelavanie, menuAlias = vzdelavanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
07. máj 2024 02:40