StoryEditor

Akými jazykmi sa dohovoríte vo svete

17.08.2004, 00:00

Ak by ste sa chceli dohovoriť v materčine s najväčším počtom ľudí, museli by ste sa naučiť tzv. mandarínsku čínštinu. Hovorí ňou vyše 800 miliónov ľudí sveta. Aj keby sa na prvý pohľad mohlo zdať, že čínsky jazyk je na okraji záujmu Nečíňanov, nie je to celkom tak. V súčasnosti mnohí ekonómovia vnímajú veľký čínsky trh ako možné odbytisko ich tovarov.
Dnes už nie je zvláštnosťou nájsť na čínskych univerzitách študentov z USA, Kanady, Francúzska, Nemecka či Anglicka. Absolvent takejto školy nájde zvyčajne mimoriadne výhodné miesto, či už v biznise, cestovnom ruchu alebo v oblasti prekladateľskej a tlmočníckej činnosti.Čínske písmo je síce veľmi zložité, ale o to väčšie dobrodružstvo poznávania čaká na každého adepta sinológie.
Po čínštine je druhým najpoužívanejším jazykom angličtina (hovorí ňou okolo 350 miliónov ľudí) a španielčina (vyše 300 miliónov obyvateľov). Rozšíreniu týchto jazykov pomohlo, že sú to jazyky kolonizátorov. Po anglicky sa napríklad dohovoríme okrem Veľkej Británie v USA, Kanade, Austrálii, v niektorých afrických a ázijských kolóniách, a navyše je to jazyk informačných technológií.
Pre komunikáciu v strednej Európe je výhodná najmä nemčina. V podstate väčšina štátov bola dlhší, či kratší čas, politicky, či ekonomicky spätá s nemeckým svetom, dokonca i súčasťou Habsburskej monarchie.
Francúzsky sa dohovoríme nielen v krajine Galského kohúta, ale aj v Belgicku, Luxembursku, Švajčiarsku, Kanade, v štátoch severnej a strednej Afriky, na Madagaskare a v Indočíne. Francúzština je považovaná za jazyk diplomatov.
Dcérou klasickej latinčiny je taliančina. Jej výhodou je, že sa ľahko učí, najmä ak ste kedysi v škole dostali základy latinčiny.
K silným jazykom Európy patrí aj portugalčina, ktorá je tiež kolonizátorským jazykom. Najväčším štátom, kde sa dohovoríte portugalsky je Brazília.


Dnes, keď sa otvárame Európe aj svetu je, samozrejme, vhodné ovládať aspoň jeden, dva z veľkých, svetových jazykov, a čím skôr sa ich začneme učiť, tým ľahšie nám to pôjde, ale ako ďalší jazyk je prospešné naučiť niektorý neobvyklý jazyk. Kto má kombináciu dvoch obvyklých jauykov, napríklad angličtinu s nemčinou a navyše ovláda arabčinu, má šancu stať sa vyhľadávaným tlmočníkom, či sprostretkovateľom obchodných kontaktov.


(pj)

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/vzdelavanie, menuAlias = vzdelavanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
04. máj 2024 04:48