StoryEditor

Učenie sa s psychowalkmanom

17.08.2004, 00:00


Pri intenzívnom štúdiu cudzích jazykov sa často používa psychowalkman. Názory naň sa rôznia, najlepšie je vyskúšať jeho účinky na sebe. Jedným z vedľajších produktov môže napríklad byť aj náhodné spájanie myšlienok, ktoré máte odložené v zadnom mozgovom "šuplíku".

Hladiny vedomia
Keď stojíte v dopravnej zápche a ste nervózni, hádate sa s partnerom alebo utekáte na autobus nachádzate sa v hladine Beta. Ak si po dni plnom stresu doprajete vaňu a pustíte obľúbenú hudbu, prechádzate do hladiny Alfa. Nastupuje uvoľnenie a zrazu sa nachádzate niekde medzi snom a realitou. Prešli ste do hladiny Theta. Keď hlboko zaspíte, ocitnete sa v hladine Delta.

Nedostatok sústredenia

Najväčšou prekážkou pri učení je nedostatok sústredenia. Svetelno-zvuková stimulácia zefektívňuje mozgovú činnosť a odbúrava stres. Psychowalkman postupne preladí vaše vedomie do hladiny alfa, kde sa človek učí oveľa rýchlejšie. Okrem individuálneho používania je táto metóda populárna vo viacerých jazykových školách pri zrýchlených kurzoch.

Najvhodnejšie je skombinovať stimulačný program na učenie s nahrávkami cudzieho jazyka. Najlepšie, ak sú aj s prekladom, napríklad v poradí angličtina -- slovenčina -- angličtina. Každý z nás sa najlepšie naučil materinský jazyk, táto metóda spoznávania cudzej reči je veľmi podobná. Počúvaním fráz si uvedomíte stavbu anglických viet, postupne ich dokážete obmieňať a napokon ste schopní prirodzene formulovať vlastné myšlienky.
Ak nemáte vhodnú nahrávku, môžete počúvať iba zvukové frekvencie a učiť sa z knihy. Dĺžka účinku stimulácie je zhruba dvoj- až trojnásobok dĺžky trvania programu. Preto je vhodné robiť si pri učení prestávky a zopakovať stimuláciu aj viackrát. Pravidelné a sústredené používanie zvyšuje účinky.

Ak porovnávame učenie v uvoľnenom stave s klasickou výučbou, nájdeme niekoľko významných odlišností.
Test dlhodobej pamäte ukazuje, že schopnosť preložiť cudzie slovo do materinského jazyka je po 6 mesiacoch 88,2-percentná, po 9 mesiacoch 85,2-percentná, po 12 mesiacoch 67,2-percentná a po 22 mesiacoch 57 percent.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/vzdelavanie, menuAlias = vzdelavanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
07. máj 2024 03:16