StoryEditor

Balet je drina, ale chcem byť najlepší

27.05.2011, 00:00
Autor:
yukyuk
Adrián Szelle, výnimočný 15-ročný tanečník zo Šamorína

Baletná tyč, baletné piškóty, baletky a hodiny driny v tanečnej sále. Taký je život nadaného tanečníka zo Šamorína, ktorý na Tanečnom konzervatóriu Evy Jaczovej v bratislavskom Horskom parku študuje už päť rokov. O svojom talente učiteľov presvedčil na prvý „pohľad“. „Mesiac po prijímačkách nastúpil k spolužiakom, ktorí v tom čase už boli v druhom polroku štúdia,“ vysvetľuje učiteľka klasického tanca Ľubica Plodová.

Od ľudoviek k baletu
Muzikálnosť, talent pre pohyb a z estetického hľadiska dokonalá stavba tela sú tými správnymi predpokladmi výnimočného tanečníka, ktorým Adrián podľa odborníkov bez pochýb je.

Jeho príbeh sa však začal písať už na základnej umeleckej škole v Šamoríne, kde tancoval ľudovky a moderný tanec. Vtedy ešte ani netušil, že existuje balet a, čo si budeme hovoriť – nebola to láska na prvý pohľad. „Prvá hodina baletu bola hrozná. Učiteľka povedala nejaký francúzsky názov kroku a ja som ani nevedel, ako sa mám postaviť,“ s úsmevom spomína na svoje začiatky spred piatich rokov Adrián. No drina priniesla ovocie. Teraz už ovláda nielen kroky, ale spolu s tanečnými partnerkami točí piruety a môže sa pochváliť aj s niekoľkými úlohami na scéne SND. „Tri roky za sebou vystupoval v balete Luskáčik a som na to veľmi hrdá,“ pýši sa mama budúcej hviezdy Eva Czaplárová. A má sa čím.

Bez pokory to nejde
A hoci sa na konzervatóriu venuje aj iným tanečným štýlom, balet mu ide najlepšie, je pre neho stvorený. Boli však chvíle, keď sa ho chcel vzdať. „Najmä vtedy, keď sa prejavovala únava. Veď v škole je niekedy aj dvanásť hodín,“ hovorí mama, ktorá ho vo všetkom podporuje a dúfa, že raz z neho bude slávny tanečník. Bez pokory a sebadisciplíny však slávnym ešte nik nebol. A na odriekanie je mladý talent pripravený. „Neskôr sa to ukáže v divadle,“ tvrdí.

Vo voľnom čase (teda po tom, ako sa vyspí) je Adrián klasickým pubertiakom. Sedí pri počítači, pozerá televíziu a trávi čas s mladšou polročnou sestrou. V lete rád chodí na kúpalisko; v zime sa z baletných piškót prezúva do lyžiarok. Je to taký normálny chlapec, s talentom od Boha.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. máj 2024 10:06