StoryEditor

Neporušujeme zákony tohto štátu

24.02.2011, 23:00

Minirozhovor. Prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Mária Lévyová pre HN:

Petícia už beží druhý týždeň. Aké sú zatiaľ ohlasy?
Veľmi pozitívne. Neviem ešte presne povedať počet podpisov, lebo sa najskôr zbierajú v regiónoch a až potom sa posielajú k nám.

Čakáte až stotisíc podpisov, sestier na Slovensku toľko nie je.
Každá sestra si uvedomuje, že ak nás je v registri 48-tisíc a podpíšu to len traja najbližší príbuzní, máme šancu získať oveľa viac. I poľské sestry sa rozhodli nás podporiť podpismi, a aj české sestry prejavili záujem.

Veľa sestier sa však bojí o svoje miesta a petíciu nechce podpísať.
To nie je tým, že sa boja. Mnohé kolegyne z fakultných nemocníc a nemocníc v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva požiadavku na stanovenie hodinovej mzdy vnímajú tak, že takúto mzdu majú.

Takže nemajú dôvod petíciu podpisovať?
Vo fakultných nemocniciach to tak sestry berú. Že majú garantované mzdy a že sa ich to netýka. Ale nevieme, ako sa zmení situácia v budúcnosti. A to sa im snažíme vysvetliť.

Čo ak sa nepodarí získať stotisíc podpisov? Sú v hre hromadné výpovede a štrajky?
Nemôžem to potvrdiť, ani vylúčiť. Rozhodne o tom snem. Budeme priebežne informovať, kto podporil petíciu a ak by vznikli problémy a sestry boli za podpísanie sankcionované alebo obmedzované, aj o tom budeme informovať. My máme občianske právo vyjadriť svoje požiadavky a názor petičnou formou. Neporušujeme zákony tohto štátu.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
30. máj 2024 03:35