StoryEditor

LSD múzy

13.10.2006, 00:00

Pink Floyd -- zakladateľ kapely Syd Barrett bol jednou z prvých obetí vlastných drogových excesov, ale aj neuveriteľne vynaliezavým gitaristom, ktorý dokázal skombinovať slide hru s celým radom echo efektov a v rokoch 1966 --1967 vytvoril (aj s pomocou LSD) povestný "medzihviezdny" zvuk. Dávky LSD sa zvyšovali najmä počas práce na ich druhom albume A Saucerful of Secrets.

The Beatles -- kapela dlho vysvetľovala verejnosti názov skladby Lucy in the Sky with Diamonds, pretože pieseň sa všeobecne považovala za akúsi hymnu LSD. Najviac sa však spomienky na halucinogénne stavy prejavili v skladbe Tomorrow Never Knows, ktorá vznikla v roku 1966.

Jimmy Hendrix -- halucinogénne drogy boli každodennou súčasťou života tohto hudobného génia. LSD sa stalo integrálnou súčasťou jeho tvorivého procesu a prispelo k obsahu troch štúdiových albumov Are you experienced (1966), Axis: Bold as Love (1967), Electric ladyland (1968).

The Doors -- líder kapely Jim Morrison v podstate žil na jednom veľkom tripe, takže pri väčšine ich produkcie možno považovať LSD za spoluautora.

Ken Kesey -- autor slávneho amerického románu Prelet nad kukučím hniezdom vraj inšpiráciu pre hlavnú postavu čerpal zo zážitkov spôsobených práve LSD.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. máj 2024 15:40