StoryEditor

Chcem byť na špičke slovenského programovania

27.05.2011, 00:00

"Pre mňa je Paľko hotový človek a ja by som ho už v tomto veku videla na vysokej škole," hovorí triedna učiteľka Pavla Madaja zo základnej školy pre nadané deti v Prievidzi. K programovaniu Pavel pričuchol už ako osemročný. Vtedy začínal s detským jazykom Baltík, pokračoval Visual Basicom a programovaním v prostredí C++. Jeho najsilnejšou stránkou je grafika. Práve s peknou grafikou už od štvrtého ročníka vyhráva celoslovenské súťaže a v medzinárodnom kole v Česku sa umiestnil raz na prvom mieste, vlani na druhom. "Beriem to ako zábavu," skromne hovorí Pavel Madaj a sníva, že raz bude špičkovým programátorom. Aby mu náhodou neušla žiadna informácia, sleduje všetky nové trendy aj v súvislosti s webovými stránkami.

Optické vlákno a nejaké tie básne
Láka ho veľa vecí, napríklad aj robotika a nové technológie. Preto sa rád zúčastňuje na Trenčianskych robotických dňoch a tiež na Festivale vedy a techniky AMAVET, kde spolu so spolužiakmi predstavil miniatúrnu meraciu a testovaciu stanicu kvapalín. Vlani sa prezentoval projektom prenosu optickým vláknom. "Rýchlosť prenosu je tu obrovská a nedochádza k nejakej strate informácií," odborne vysvetľuje nadaný žiak deviatej triedy.

A hoci by sa zdalo, že tohto chlapca okrem techniky nezaujíma nič iné, nie je to pravda. Okrem počítačovej literatúry si rád prečíta aj sci-fi či fantasy žáner a píše krásne básne. "Jednu takú od neho nosím v peňaženke ako babka ruženec," hovorí s úsmevom triedna.

Ten s talentom
"Na synov talent nás upozornila riaditeľka v materskej škole v Jalovci," spomína mama Janka Madajová. A hoci Pavel už od útleho detstva vie čítať, pričom ho to nikto nejako špeciálne neučil, génia v ňom nevidela. Uverila, až keď prešiel testmi v základnej škole pre nadané deti, kde je podmienkou, aby mali IQ nad 130. Sám sa výnimočným necíti. "No výsledky v súťažiach hovoria, že oproti iným asi mám talent." A hoci si s inými nadanými spolužiakmi dobre rozumie, s obyčajnými rovesníkmi je to už ťažšie. V jeho prípade nejde len o počítače a roboty. Podľa viacerých učiteľov má Paľko neuveriteľný zmysel pre spravodlivosť a veľmi rád pomáha.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/relax, menuAlias = relax, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. máj 2024 12:27