StoryEditor

Už som stihla napísať aj horor

27.05.2011, 00:00
Autor:
yukyuk
Lenka Baranovičová, nadaná 11 -ročná spisovateľka z Handlovej.

Násobilku a čítanie kníh mala v malíčku už v škôlke, kde ostatným deťom čítala rozprávky. Po skončení prvej triedy spamäti počíta mocniny a s ľahkosťou zvláda aj faktoriály. Pred pár rokmi chcela byť výskumníčkou vzácnych chorôb. „Teraz chcem byť právničkou, lebo rada riešim konflikty,“ hovorí jedenásťročná Lenka Baranovičová z Handlovej. No zo všetkého najviac ju baví literatúra a písanie.

Ježibaba a chudnutie
„Píšem veľa básní – vážne, ku Dňu učiteľov alebo na vybrané slová som zložila takú vtipnú nonsensovú báseň o Ježibabe a ako treba schudnúť,“ hovorí malá spisovateľka, ktorej najbližším cieľom je dráma, pretože iné žánre ju už nebavia. Ešte sa nemôže pochváliť vytlačenou knihou, no už niekoľko rokov za sebou vyhrala literárnu súťaž Hornonitrianskej knižnice Píšem, píšeš, píšeme. A najnovšie dúfa, že uspeje v celoslovenskej súťaži Medziriadky, víťaz ktorej v lete pôjde na týždennú školu v prírode, kde sa môže porozprávať so skúsenými spisovateľmi.

To, že Lenka je bystrá, si jej rodičia uvedomili, už keď mala jeden a pol roka. „Raz v obchode povedala – Teta, a budeš so mnou komunikovať?, čím vyrazila dych nielen tete, ale aj nám, rodičom,“ spomína mama talentovaného dievčatka Danica Baranovičová. A kým iné deti v jej veku sa ešte len učili spájať vety, Lenka už hltala knižky a encyklopédie, čo jej ostalo dodnes. „Najradšej čítam o čarodejoch a upíroch, rozprávkové princezné či Harryho Pottera nemusím.“ Preto sa rozhodla, že napíše vlastnú fantasy knihu o záhadných zvieratkách – guľôčkach a nedávno dokončila horor Stalo sa to v piatok trinásteho. „Je veľmi iniciatívna. Stále nám dáva najavo, že chce viac. Nechávame jej priestor, nech ukáže, čo všetko v nej je,“ hovorí Lenkina slovenčinárka Anna Kocúriková.

Vševed v sukni
Ako viaceré nadané deti, aj „všetalentovaná“ Lenka je hyperaktívna a záber jej záujmov je veľmi široký. Miluje záhady, hlavolamy, hudbu, kreslenie i lezenie na skaly. Stíha všetko. Aj dramatický krúžok a, samozrejme, slovíčko tréma jej nič nehovorí. „Už v škôlke sa venovala herectvu a svoje úspechy dosahuje aj tým, že sa vie ,predať‘,“ hovorí hrdá mama nadanej školáčky, ktorá má aj mladšiu sestru. „Tá je našťastie je úplne normálna,“ hovorí so smiechom Lenka. Práve vďaka nej totiž vie, že nie každý je taký múdry ako ona.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/relax, menuAlias = relax, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. máj 2024 02:27