StoryEditor

Ako som založil Microsoft? Klamal som

08.04.2011, 00:00

"Okamžite sme vedeli, že názov bol správny: Micro-Soft je jednoduchý a priamočiary. Dosiahli sme tým presne to, čo sme chceli,“ napísal jeden zo zakladateľov Microsoftu Paul Allen vo svojej novej monografii a vpustil svet do kuchyne jednej z najbohatších firiem sveta...

Pred zhruba štyridsiatimi rokmi sme si nevedeli predstaviť stolový počítač, nieto ešte notebooky či tablety. Dvaja nadšenci, devätnásťročný Bill Gates a o dva roky starší Paul Allen, však vedeli, že osobné počítače sú cestou do budúcnosti, a ako sa ukázalo, aj k bohatstvu.

Príbeh Microsoftu sa začal písať v decembri 1974, keď Paul Allen išiel navštíviť Billa Gatesa do Harvardu. Po ceste kúpil najnovšie vydanie časopisu Popular Electronics, kde bol predstavený minipočítač Altair 8080, ktorý práve uvádzala na trh spoločnosť MITS (Micro Instrumentation and Telemetry Systems). Mimochodom, stroj je dnes považovaný za prvého predchodcu osobných počítačov. Nemal však obrazovku ani klávesnicu, chýbal mu aj jednoduchý a využiteľný softvér. "Predpokladal som, že tam vonku je banda šialencov rovnakých ako ja, ktorí by chceli mať vlastný počítač,“ spomínal šéf MITS Ed Roberts na svoj podnikateľský zámer.

Začiatok? Blufovali sme
Dvojica kontaktovala Robertsa s tým, že pre Altair dodajú upravenú verziu jazyka BASIC. Gates však klamal. V tom čase kamaráti nemali napísaný ani riadok kódu, dokonca v živote nevideli ani Altair, pre ktorý kódovali, ani čip. Kód testovali na školskom počítači PDP-10. Po vyše mesačnej práci BASIC aplikovali priamo na Altair, a na počudovanie naň pasoval. Zmluva, ktorú následne uzavreli, zaručila dvojici mladíkov 30 dolárov za každý predaný Altair s nainštalovaným BASIC-om. Nato Bill opustil Harvardovu univerzitu a spolu s Paulom 4. apríla 1975 založili Microsoft, kde okrem seba zamestnávali jediného človeka.

Obchod storočia
O pár rokov neskôr trh s osobnými počítačmi poznal už ďalšie firmy: Apple, Commodore a Radio Shack. Neúnavný Bill kontaktoval každú z týchto firiem a pokúšal sa predať im softvérovú licenciu. Uspel v roku 1978, keď začal dodávať BASIC pre počítač TRS-80. Ten sa o pár mesiacov predával po celej Amerike ako teplé rožky. Vtedy príjmy trinásťčlennej firmy presiahli milión dolárov. Čo však naozaj z Billa Gatesa a jeho spoločníkov urobilo najbohatších ľudí sveta, bola zmluva s IBM. Na jej základe Microsoft dodal operačný systém Microsoft Disc Operation System - MS-DOS, teda dnešný Windows 7 - a za každý predaný kus dostal približne 60 dolárov. Pritom IBM si nenárokovala vlastnícke práva na spomínaný softvér. Čím viac počítačov sa vyrábalo, tým viac klientov získaval Microsoft.

Karty zamiešalo jablko
Kým v systéme Microsoftu bolo zvykom zadávanie úloh písaním na klávesnici, v roku 1984 firma Apple prišla s revolučným počítačom Macintosh. Stroj využíval grafické používateľské rozhranie a počítačovú myš. Stačilo kliknúť myšou na ikonu a tak zadať pokyn. Nápad však nepatril jednému zo zakladateľov Applu, Stevovi Jobsovi, ale spoločnosti Xerox, vedenie ktorej sa rozhodlo, že o takýto výrobok nebude mať verejnosť záujem a nemá cenu uvádzať ho na trh. Opak bol pravdou, počítače Apple sa čoskoro stali veľmi populárnymi.

Povestné okná
Na vavrínoch nezaspal ani Microsoft. K svojmu desiatemu výročiu už predával Windows 1.0 - grafickú nadstavbu operačného systému, veľmi podobnú tej v Macintoshi. A hoci prvá verzia Windows mala obmedzený počet farieb a vyzerala skôr textovo ako graficky, mala už svoje "okná“. "Práve prvá edícia Windows nás naučila pracovať s počítačom tak, ako to poznáme dnes,“ hovorí generálny riaditeľ spoločnosti Microsoft Slovakia Peter Čerešník. Obsahovala aj Kalkulačku, Hodiny, Poznámkový blok či Maľovanie, ktoré sú známe v systéme dodnes. Windows sa stal moderným na začiatku 90. rokov a získal takmer celý trh, ktorý kvôli nemu stratil Macintosh. Do roku 1993 Microsoft predával už milión kópií mesačne.

Na scénu prichádza... Mac
Pred asi pätnástimi rokmi sa prvé Macintoshe začali objavovať aj na Slovensku. Obľube sa tešia hlavne u bežných používateľov, ale aj v reklamných agentúrach či vo vydavateľstvách. Šesť z ôsmich oslovených IT-čkarov oceňuje stabilnejší operačný systém. "Keď porovnám MS Office pre Windows a aj pre Apple od samotného Microsoftu, myslím si, že MS Office je lepšie zvládnutý pre Apple ako pre samotný Windows,“ vysvetľuje IT-čkar Miroslav.

Kráľ je mŕtvy, nech žije internet
S expanziou internetu vyše 90 percent svetového trhu pohltil Windows 95, ktorého sa za prvých šesť týždňov predalo sedem miliónov kópií. To sa nepáčilo americkej vláde ani Európskej komisii a za zneužívanie dominantného postavenia na trhu softvérový gigant v roku 2004 vysolil 497,2 milióna eur. "Keby sme neboli neľútostní, kam by sme sa dostali? Oracle a IBM by nás dávno pohltili. Sun, Lotus, Netscape sú menej neľútostní ako my?“ hovoril vtedy Bill Gates na svoju obranu.

Vojna titanov
Pred pár dňami, naopak, Microsoft podal sťažnosť na internetový vyhľadávač Google, ktorý má pod kontrolou viac ako deväťdesiat percent reklamného trhu spojeného s vyhľadávaním kľúčových slov. Podľa odborníkov ide pravdepodobne o to, že weby, ktoré používajú Google technológie, sú potom ťažšie indexovateľné inými vyhľadávačmi... napríklad Bingom. A to už, samozrejme, Billovi a spol. prekáža. "Microsoft vyvíja vyhľadávanie dlhé roky a vyhľadávač Bing pracuje správne, ale menej presne ako Google - aspoň si to subjektívne myslí veľa používateľov,“ hovorí Filip Hanker, šéfredaktor IT servera Živé.sk. Možno známy film Piráti zo Silicon Valley o konkurenčnom boji medzi Microsoftom a Applom môže mať pokračovanie. A možno sa k nim pridá aj Google.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/relax, menuAlias = relax, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. máj 2024 23:49