StoryEditor

Prečo to robíme

24.08.2007, 00:00

Každé výročie so sebou prináša veľké klišé, bez ohľadu na okrúhlosť a význam. Takéto riziko sa zväčšuje, len čo sa tie výročia spoja takmer v jednom týždni -- napríklad okupácia Československa (21. augusta 1968) a SNP (29. augusta 1944).
Akoby už pred vami vopred stáli naaranžované vence, pamätníky, mŕtvi aj živí štátnici či tisíckrát obohrané dobové snímky partizánov, respektíve šokovaných Slovákov a Čechov -- po krutom precitnutí z falošnej ilúzie o totalite (socializme?) s ľudskou tvárou. Akoby sme každého z nich už niekde videli, akoby sme to všetko patetické už niekde počuli. Každá doba má obmedzený počet rozprávačov a pamätníkov, a práve v tom spočíva najväčšie problém cyklického spomínania. V novinách, rozhlase, televízii...
Aj preto vám v mimoriadnej prílohe NAŠI HRDINOVIA nechceme ponúkať iba ľudí a udalosti, ktoré sa k dvom výročiam našich dejín bezprostredne viažu. Aj preto vám chceme ponúknuť unikátny prehľad ľudí, ktorí na našom území -- násilnou alebo aj menej násilnou cestou -- niečo dosiahli a znamenali. Aj preto sme postavili vedľa seba knieža Svätopluka, kráľa Matúša Čáka Trenčianskeho, uhorského poľného maršala Andreja Hadíka, zástavníka pluku Ladislava Gábriša, kráľovského taverníka Ondreja Ivanka či generála francúzskej armády Milana Rastislava Štefánika.
Až vtedy zrazu zisťujete, že na našom území sa narodili muži, ktorí sa vyznamenali pri dobytí Berlína, v bitke pri Moháči, ovládnutí Afriky či takmer celej starovekej strednej Európy. Muži, ktorí bojovali po boku Napoleona, Georgea Washingtona, Františka Jozefa II.
Pozývame vás na zaujímavú cestu našimi dejinami -- lemovanú postavami a postavičkami medzi érou Veľkej Moravy a novodobými vojenskými konfliktami v Iraku a Afganistane. Nie všetci sú zdokladovateľní Slováci, ale určite všetci pochádzajú z tohto územia. Muži, ktorých pozná iba úzky okruh zasvätených historikov a laikov. Trochu to chceme zmeniť...

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/relax, menuAlias = relax, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. máj 2024 23:24