StoryEditor

Listáreň

23.06.2005, 00:00
Základná nezdaniteľná suma základu dane na rok 2005, Daňový bonus a dôchodca.

Základná nezdaniteľná suma základu dane na rok 2005
Aká je výška nezdaniteľnej časti základu dane (tzv. dane prosté minimum) pre rok 2005? Ide o fyzickú osobu, ktorá nie je poberateľom starobného a ani iného dôchodku.
-- Tzv. základná nezdaniteľná suma (na daňovníka) sa určuje na každý rok podľa § 11 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov. Pokiaľ ide o ročnú nezdaniteľnú sumu základu dane (na daňovníka, alebo dane prosté minimum), táto sa vypočítava ako 19,2-násobok sumy životného minima, platného pre plnoletú fyzickú osobu k 1. januáru príslušného roka. Pre rok 2005 je to suma 87 936 Sk (19,2 x 4 580 Sk). V zamestnaní sa v priebehu roka 2005 aplikuje pri splnení podmienok (len u jedného zamestnávateľa v rovnakom čase na základe podpísaného vyhlásenia k zdaneniu príjmov zo závislej činnosti) jedna dvanástina z tejto sumy, t. j. od januára 2005 vo výške 7 328 Sk.
Okrem tejto sumy si po skončení roka môže fyzická osoba, ak splní zákonné podmienky, uplatniť nezdaniteľnú sumu:
* na vyživovanú manželku/manžela (v rovnakej výške ako je základná nezdaniteľná suma, ak manžel/manželka nebude mať v roku 2005 žiadne vlastné príjmy alebo v sume rozdielu medzi 87 936 Sk a vlastnými príjmami) s tým, že zákon určuje, ktoré príjmy sa na tieto účely nezapočítavajú a
* najviac 12 000 Sk zo zaplatených príspevkov na doplnkové dôchodkové sporenie a tzv. účelové sporenie. Uvedené informácie sú len základné, bližšie je potrebné pozrieť zákon o dani z príjmov.

Daňový bonus a dôchodca
Môže si daňový bonus (pri splnení všetkých podmienok na odpočet) uplatniť aj starobný dôchodca majúci príjem na základe pracovnej zmluvy alebo na základe dohody o vykonaní práce? Druhý z partnerov (manželka, matka dieťaťa) je evidovaná na úrade práce.
-- Uplatnenie detí ako vyživovaných osôb na daňové účely platí bez ohľadu na to, či oprávnená osoba (rodič a pod.) poberá alebo nepoberá starobný dôchodok. Poberanie starobného dôchodku má vplyv len na to, že daňovník nemá nárok na plnú základnú nezdaniteľnú sumu základu dane (ak ho poberá celý rok).
To znamená, že poberateľ starobného dôchodku, majúci zdaniteľný príjem zo závislej činnosti (nezáleží na tom, či na základe pracovnej zmluvy alebo dohody o vykonaní práce) má nárok na uplatnenie daňového bonusu. Musia byť, samozrejme, pritom splnené všeobecné podmienky ustanovené v § 33 a ďalších ustanoveniach zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov.
Prvou podmienkou v priebehu roka je podpísanie vyhlásenia k zdaňovaniu príjmov zo závislej činnosti u jedného zamestnávateľa a preukázanie potrebných skutočností (napr. rodný list a v prípade štúdia dieťaťa po skončení povinnej školskej dochádzky potvrdenie školy o štúdiu alebo potvrdenie príslušného úradu práce, sociálnych vecí a rodiny o poberaní prídavku na dieťa). Musia byť dodržané podmienky, že ide o vyživované dieťa na daňové účely (vlastné alebo osvojené alebo dieťa druhého z manželov, atď. žijúce s daňovníkom v domácnosti).
Ďalšou nevyhnutnou podmienkou v priebehu roka (na mesačný daňový bonus) je dodržanie minimálnej výšky zdaniteľných príjmov zo závislej činnosti -- aspoň polovica mesačnej minimálnej mzdy (3 250 Sk v súčasnosti). Ak sa v priebehu roka predmetný odpočet nerealizoval, resp. nebude v zamestnaní realizovať, po skončení roka má tento dôchodca nárok na dodatočný odpočet za celý rok (uplatní si ho buď sám v daňovom priznaní alebo zamestnávateľ v rámci ročného zúčtovania preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti za podmienky, že si tento nárok u neho uplatní do 15. februára po skončení roka a predloží potrebné doklady).
Podmienkou je za rok dosiahnutie zdaniteľného príjmu zo závislej činnosti (alebo z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti) aspoň vo výške 6-násobku minimálnej mzdy. Keďže sa pravdepodobne v októbri bude minimálna mzda valorizovať, nevieme ešte túto sumu vypočítať. Pri nižšom zárobku sa zohľadní už len v priebehu roka uplatnený daňový bonus (v zamestnaní), podľa počtu mesiacov splnenia podmienok.
Ak sa neuplatňoval vôbec, nárok sa stráca. Uvedené platí rovnako pri príjme na základe pracovného pomeru alebo dohody o vykonaní práce. V obidvoch prípadoch ide o príjem zo závislej činnosti. Všetky príjmy podľa § 5 ods. 1 zákona č. 595/2003 Z. z. sú z tohto hľadiska rovnocenné.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. máj 2024 05:38