StoryEditor

Otázky a odpovede - daň v zahraničí

05.04.2006, 00:00

Ak vám daň vrátia, zaplatíte ju u nás
Som herec samostatne zárobkovo činný. Pracujem na zmluvy v ČR a Poľsku, dane platím na Slovensku. V roku 2005 som prvýkrát pracoval v Poľsku, kde mi každú zmluvu automaticky zdanili 20 % ako cudzincovi. Má zmysel požiadať o vrátenie zdanených peňazí v Poľsku a zdaniť tú sumu na Slovensku? Je možné podať daňové priznanie aj zo zahraničia alebo požiadať niekoho z rodinných príslušníkov, aby to za mňa odovzdali?
-- Ako daňový rezident SR ste povinný priznať celosvetové príjmy u nás. Z príjmov poberaných ako na verejnosti vystupujúci umelec v Poľsku budete u nás v daňovom priznaní aplikovať metódu zápočtu dane zaplatenej v Poľsku (čo je potrebné zdokladovať).
Či môžete požiadať o vrátenie zdanených peňazí v Poľsku, závisí od príslušných zákonov platných v tomto štáte. Príjem dvakrát zdanený mať nebudete, tak, ako to vyplýva z medzinárodnej zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia, ktorá platí medzi SR a Poľskom (č. 95/1996 Z. z.). Ak vám daň vrátia, zaplatíte ju u nás. Ak vám ju nevrátia, započíta sa u nás na celkovú daňovú povinnosť.
V podstate sa postupuje podobne aj pokiaľ ide o príjmy z ČR (zmluva č. 238/2003 Z. z.).
Nič nebráni tomu, aby ste podali daňové priznanie i zo zahraničia (poštou), respektíve aby ho podali za vás rodinní príslušníci. Nemusíte ho osobne podať na svoj daňový úrad.
Ste daňový rezident?
Ak pracujem v ČR a daňové priznanie podával za mňa môj zamestnávateľ v ČR, je nutné, aby som podala daňové priznanie aj v SR? V ČR pracujem už dlhodobo bez prestávky, mám tam aj dlhodobý prechodný pobyt.
-- Podstatné je, v ktorom štáte ste tzv. daňovým rezidentom (s povinnosťou priznať celosvetové príjmy). To vyplýva z čl. 4 zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia, ktorá platí medzi SR a ČR (č. 238/2003 Z. z.). Z tohto článku zmluvy vyplýva, že je podstatné, kde máte trvalý pobyt alebo povolenie na trvalý pobyt atď. Ak by ste mali trvalý pobyt v oboch štátoch, dôležité je, kde máte k dispozícii tzv. stály byt. Ak ho máte v oboch štátoch, tak ste rezidentom toho štátu, kde máte užšie osobné a hospodárske záujmy, resp. tzv. stredisko životných záujmov atď. Ak z uvedeného vyplynie, že ste rezidentom SR, tak musíte aj tu priznať príjmy, ktoré ste mali zdanené v ČR a daň tam zaplatená sa Vám započíta na našu daňovú povinnosť. Daň zrejme platiť nebudete, pôjde o formalitu. Ak vyjde, že ste rezidentom ČR, voči SR máte daňovú povinnosť len z príjmov plynúcich zo zdrojov na území SR a v ČR musíte priznať celosvetové príjmy (napr. ak by ste nejaké mali v SR).
Práca na živnosť v Nemecku
Jeden náš klient časť roka pracoval na živnosť v Nemecku. V Nemecku platí preddavok na daň a poistné podľa ich predpisov. Podáva tam daňové priznanie. Zaujíma nás, či pri podaní daňového priznania na Slovensku možno použiť metódu vyňatia, keďže nemá príjmy zo zamestnania zo zahraničia.
-- To, aká metóda sa aplikuje pri priznávaní príjmov zo zahraničia, vyplýva z medzinárodnej zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia. Len ak takáto zmluva s príslušným štátom nie je uzatvorená, potom sa podľa nášho zákona pri príjmoch zo závislej činnosti aplikuje metóda vyňatia príjmov zo zdanenia v prípade, ak boli tieto príjmy v príslušnom štáte preukázateľne zdanené.
V uvedenom prípade sa postupuje podľa zmluvy, ktorá platí medzi Nemeckom a SR (č. 18/1984 Zb.). Podľa nášho názoru z nej vyplýva, že uvedený príjem sa u nás vyníma zo zdanenia. Do daňového priznania sa však uviesť musí. Vychádzame z čl. 23 ods. 2 tejto zmluvy. Keďže však na niektoré príjmy z Nemecka sa aplikuje táto metóda a na niektoré príjmy metóda zápočtu dane zaplatenej v Nemecku, odporúčame postupovať podľa nej a overiť, či ide o príjem, na ktorý sa podľa nášho názoru aplikuje metóda vyňatia.
Pozemky pod diaľnicou a dane
Občan Českej republiky v máji 2005 predal pozemky pod diaľnicu D1. Platba prebehla v poriadku. Diaľničná spoločnosť mu strhla z tohto príjmu 19 % daň a odviedla ju daňovému úradu. Príjem bol však oslobodený od dane podľa § 9 ods. 1 písm. c) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov. Ako má postupovať, aby mu bol vrátený neoprávnene zrazený preddavok?
-- Predpokladáme, že z tohto prímu bola zrazená daň na jej zabezpečenie v zmysle § 44 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov.
Ak ide o príjem od dane oslobodený, tak by mal platiteľ túto daň od správcu dane vyžiadať späť a tomuto daňovníkovi vrátiť.
Do daňového priznania sa tento príjem neuvádza, pretože v zmysle § 32 cit. zákona sa do neho započítavajú len zdaniteľné príjmy. Podľa § 2 písm. h) cit. zákona zdaniteľný príjem je príjem, ktorý je predmetom dane z príjmov a ktorý nie je od dane oslobodený.
Od dane oslobodené príjmy sa do daňového priznania neuvádzajú.
Platiteľ príjmu bude postupovať podľa § 44 ods. 6 cit. zákona (pretože on zodpovedá za zrazenie dane v nesprávnej výške). Odporúčame tomuto občanovi obrátiť sa na uvedeného platiteľa, aby mu daň vrátil. Nebude to riešiť cez daňový úrad (prostredníctvom daňového priznania).
Druhá možnosť je postupovať podľa § 49 zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov, t. j. podať sťažnosť. Najprv by mal podľa tohto ustanovenia požiadať o vysvetlenie platiteľa dane, ktorý mu musí podať vysvetlenie v zákonných lehotách. Ak s tým nebude súhlasiť, podá na daňový úrad sťažnosť. Otázne je, či bolo platiteľovi známe, že ide o príjem od dane oslobodený.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
28. apríl 2024 01:45