StoryEditor

Zdravotné poistné sa od januára mení

11.12.2007, 23:00

Hoci sa už roky hovorí o tom, že by sa vymeriavacie základy na platenie odvodov a zdravotného poistného mali meniť k rovnakému termínu, prax je iná: odvody do Sociálnej poisťovne sa menia vždy od 1. júla a zdravotné poistné od 1. januára. Celý budúci rok sa budú preddavky zdravotného platiť z vyššieho minimálneho vymeriavacieho základu 8 100 korún. Maximálny vymeriavací základ je trojnásobkom priemernej mzdy, ktorá je 18 761 korún. Od 1. januára do 31. decembra bude teda maximálny vymeriavací základ 56 283 korún. Preddavok za január zaplatia SZČO a dobrovoľne nezamestnaní do ôsmeho dňa po uplynutí príslušného kalendárneho mesiaca, teda do 8. februára. Poistenec, ktorý nezaplatil preddavok na poistné za tri mesiace alebo nedoplatok na poistné ani na výzvu, má právo len na úhradu neodkladnej zdravotnej starostlivosti. Toto však neplatí, ak je zamestnancom, za ktorého nezaplatil preddavok na poistné, jeho zamestnávateľ.
Často sa poistenci nevedia orientovať v základných pojmoch zdravotného poistenia. Poistné je celoročná suma, ktorá sa zúčtováva v rámci ročného zúčtovania poistného. Závisí najmä od výšky skutočného príjmu (vymeriavacieho základu), dosiahnutého platiteľom poistného za rozhodujúce obdobie, ktorým je príslušný kalendárny rok, v ktorom sa poistné platilo vo forme preddavkov na poistné.
Preddavky na poistné sú iba zálohovo odvádzané finančné sumy poistného za príslušný kalendárny mesiac, ktoré sa zúčtujú v ročnom zúčtovaní poistného.
Preddavky na poistné odvádza zamestnanec, zamestnávateľ, samostatne zárobkovo činná osoba, osoba tzv. dobrovoľne nezamestnaná a štát. Za zamestnanca (ako aj zamestnávateľa) vypočítava a odvádza preddavky zamestnávateľ. Pre zamestnanca, ktorý má príjmy aj z inej samostatnej zárobkovej činnosti (zdaniteľné podľa § 6 zákona o daniach z príjmov), je sadzba poistného 14 % z vymeriavacieho základu.
Vymeriavací základ SZČO je vo výške podielu základu dane z príjmov dosiahnutý v rozhodujúcom období, ktorý nie je znížený o poistné na zdravotné poistenie a 2,14. Dobrovoľne nezamestnaný platí odvody z vymeriavacieho základu, ktorým je jeho príjem, ktorý podlieha dani z príjmov (podľa § 5 a 6 zákona o daniach z príjmov), dosiahnutý v rozhodujúcom období okrem vyňatých príjmov. Ak poistenec takýto príjem nemá, je vymeriavacím základom ním určená suma.
Do vymeriavacieho základu sa nezapočítava:
-- odstupné a odchodné
-- náhrada za pracovnú pohotovosť, náhrada za služobnú pohotovosť, náhrada za pohotovosť, príplatok za pohotovosť
-- príspevok zo sociálneho fondu
-- príjem zamestnanca v súvislosti s používaním motorového vozidla na služobné účely a súkromné účely
-- odmena podľa osobitných predpisov v oblasti priemyselných práv
-- odmena vyplácaná pri pracovnom výročí a životnom výročí
-- odmena vyplácaná pri prvom skončení pracovného pomeru pri odchode do starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku a invalidného dôchodku
-- plnenie poskytnuté zamestnávateľom po skončení pracovného pomeru, služobného pomeru alebo štátnozamestnaneckého pomeru,
-- odmena vyplácaná pri prvom skončení služobného pomeru po splnení nároku na starobný dôchodok, na výsluhový dôchodok, invalidný dôchodok alebo invalidný výsluhový dôchodok.
Sadzba poistného
zamestnanec -- 4 % z vymeriavacieho základu (2 %, ak je osobou zdravotne postihnutou)
SZČO -- 14 % z vymeriavacieho základu (7 %, ak je osobou zdravotne postihnutou)
zamestnávateľ -- 10 % z vymeriavacieho základu (5 %, ak zamestnáva zdravotne postihnutú osobu)
dobrovoľne nezamestnaný -- 14 % z vymeriavacieho základu (7 %, ak je osoba zdravotne postihnutá)

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradca, menuAlias = poradca, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
28. apríl 2024 18:52