StoryEditor

Diaľničná sieť, povolené rýchlosti a parkovanie v Taliansku

03.06.2005, 00:00
Talianska cestná sieť má viac ako 300-tisíc kilometrov, z toho je šesť a pol tisíca kilometrov diaľnic. Na väčšine diaľnic sa platí mýto buď v hotovosti, platobnou kartou, alebo špeciálnou magnetickou kartou - VIACARD. Tú si môže cestovateľ zakúpiť na autostrádach, v turistických informačných kanceláriách, bankách a trafikách. Karta sa predáva v hodnotách 25,50 eura a 45 eur. Neakceptujú ju však na Sicílii. Na diaľničných úsekoch Salerno - Reggio Calabria, Palermo - Catania a Palermo - Mazara del Vallo sa platí mýto na výjazde. Diaľnice v Taliansku majú zvyčajne výbornú kvalitu. Treba však počítať so zápchami, predovšetkým cez štátne sviatky a v letnej sezóne. Najväčšie zápchy bývajú na talianskych diaľniciach oboma smermi pred víkendom a v sobotu počas celého augusta.
V prípade núdze môže vodič použiť telefóny umiestnené pozdĺž diaľnic v dvojkilometrových intervaloch. Sú dva typy núdzových telefónov. Jeden je napojený na osobu v núdzovom stredisku. Pri použití druhého zavolá vodič lekársku záchrannú službu alebo asistenčnú službu.

Rýchlosť
Vodič môže ísť v obci maximálnou rýchlosťou 50 km/h, mimo obce 90 km/h a na diaľniciach je maximálna povolená rýchlosť 130 km/h. Na diaľniciach s troma jazdnými pruhmi je maximálna povolená rýchlosť 150 km/h. Motorové vozidlá musia mať počas jazdy na talianskych diaľniciach a hlavných mestských komunikáciách zapnuté stretávacie svetlá. V prípade, že vodič porušil dopravné predpisy, musí pokutu zaplatiť policajtovi na mieste. Vodiči, ktorí majú vodičský preukaz kratší čas ako tri roky, musia na diaľnici v Taliansku dodržiavať maximálnu rýchlosť 100 km/h a na rýchlostných a hlavných cestách 90 km/h. Pokuty za prekročenie rýchlosti sú v Taliansku obzvlášť vysoké. V uvedenej krajine nie je povolené mať v aute detektor radaru.

Čerpacie stanice
V Taliansku je hustá sieť čerpacích staníc. Niektoré čerpacie stanice mimo diaľnic sú však medzi 12.00 až 15.00 hod. zatvorené. V Taliansku sa dajú kúpiť 95-oktánový, 98-oktánový benzín a nafta. Stlačený plyn LPG sa predáva len na niektorých čerpacích staniciach. Dovoz benzínu v kanistri je do Talianska prísne zakázaný.

Parkovanie
Na väčšine parkovísk v mestách sa nachádzajú parkovacie hodiny. V Ríme je zakázané státie v historických štvrtiach v pracovných dňoch od 7.00 do 20.00 hod. V Taliansku sa nesmie tiež parkovať na diaľniciach, v križovatkách, zákrutách, tuneloch, na autobusových a električkových staniciach, na dráhe električky, na priechodoch pre chodcov, blízko dopravných značiek a vedľa už zaparkovaného vozidla. Niektoré mestá tiež majú tzv. zelené zóny. Tu nemôže vodič parkovať v pracovných dňoch od 8.00 do 9.30 hod. a od 14.30 do 16.00 hod. Pre parkovanie vozidiel s obytnými prívesmi alebo pre obytné automobily nie sú v mestách žiadne obmedzenia. Ak vozidlo prekáža v premávke, môžu ho policajti odtiahnuť.

Pokuty za porušenie predpisov v Európe (v EUR)

Priemerné ceny jedného litra pohonných látok v Európe
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradca, menuAlias = poradca, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
24. máj 2024 12:07