StoryEditor

Podnikanie prepoja s výskumom

25.10.2004, 00:00

Všetkých sedem okresov Nitrianskeho kraja sa zapojilo do pripravovanej siete regionálnych podnikateľských inkubátorov. S podporou štrukturálnych fondov majú byť sprevádzkované už od budúceho roka. Majú vytvoriť podmienky na zakladanie nových, inovatívnych firiem a zvýšiť ekonomický potenciál a konkurencieschopnosť malých a stredných podnikov.
Sieť inkubátorov bude poskytovať priestory, poradenstvo, vzdelávanie a rôzne typy služieb pre začínajúcich podnikateľov. Zároveň vytvorí aj platformu na prepojenie výskumných a univerzitných pracovísk s podnikateľskou sférou. Myšlienka inkubátorovej siete nadväzuje na výsledky európskeho projektu RIS.SK -- Regionálna inovačná stratégia pre Nitriansky samosprávny kraj. Podľa jeho koordinátora Karola Gémesiho, zo spoločnosti Vunar Nové Zámky, chcú vyhľadávať a následne poskytovať novým i existujúcim podnikateľom inovatívne sféry podnikania, ktoré majú šancu uspieť na trhu. K najaktuálnejším patria biotechnológie, využívanie obnoviteľných zdrojov energie či ekologické poľnohospodárstvo. V projekte nepôjde o výstavbu objektov na zelenej lúke, ale budú účelne využité a zrekonštruované chátrajúce výrobné a administratívne budovy vo vlastníctve miestnych samospráv.
Sieť inkubátorov využije aj možnosti transferu nových technológií a spoluprácu s patentovými organizáciami na Slovensku a v zahraničí.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 11:59