StoryEditor

Kompresy zo Spiša

10.02.2008, 23:00
Autor:
SITASITA

Kým pred desiatimi rokmi, na začiatku pôsobenia na Slovensku, vyrobila firma Embraco Slovakia 75-tisíc kompresorov s 340 zamestnancami, ku koncu minulého roku už tam 2 350 ľudí vyprodukovalo 4,299 milióna kompresorov a chladiacich jednotiek. "Embraco prišlo v najvhodnejšom čase, pretože v čase ich príchodu bola nezamestnanosť v našom regióne historicky najvyššia -- okolo 30 percent a dnes je na tretine. Taká pomoc sa cení najviac," povedal primátor Spišskej Novej Vsi Ján Volný. Okrem vytvorenia pracovných miest vo vlastnom závode vzniklo v dodávateľských firmách, ktoré Embraco pritiahlo do regiónu, ďalších približne 400 nových pracovných príležitostí.
Firma za desať rokov pôsobenia v Spišskej Novej Vsi preinvestovala vyše 5,4 miliardy korún, pričom vlani to bolo 125 miliónov. Tržby spoločnosti v roku 2007 dosiahli takmer 6,27 miliardy, čo je o dve percentá viac ako v roku 2006. Embraco Slovakia predalo vlani 4,15 milióna kompresorov. Maximálna výrobná kapacita závodu, ktorá v súčasnosti predstavuje 4,4 milióna kusov, by sa mala do roku 2010 zvýšiť na 5 miliónov.
Závod v Spišskej Novej Vsi je jeden zo štyroch výrobných závodov spoločnosti na svete. Okrem Spiša má firma výrobné podniky v Brazílii, Taliansku a Číne. Závod u nás je druhým najvýznamnejším výrobným podnikom v uvedenej korporácii. Od roku 2004 si závod na Spiši samostatne zabezpečuje distribúciu podnikov, ako aj starostlivosť o zákazníkov. V posledných rokoch sa slovenskí konštruktéri podieľajú aj na vývoji nových kompresorov. "Desať rokov prinieslo to, čo sme očakávali, a možno aj nad naše očakávania. Sme veľmi príjemne prekvapení nielen prístupom ľudí k práci, ale aj ich vysokou vzdelanostnou úrovňou," povedal pre médiá generálny riaditeľ Embraco Slovakia Carlos Xavier. Spoločnosť Embraco vyrába štvrtinu celosvetovej produkcie kompresorov pre domáce a komerčné chladenie.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
28. apríl 2024 07:46