StoryEditor

Začali z ničoho, dnes sú úspešné

12.11.2006, 23:00
Podnikateľkou roka, ktorá vzala osud do vlastných rúk, je Mária Hošalová.
Začala podnikať preto, lebo ju nikto nechcel zamestnať. Tak sa začína podnikateľský príbeh tohtoročnej víťazky súťaže Vynikajúca podnikateľka SR roku 2006 Márie Hošalovej z Banskej Bystrice. Počas desiatich rokov sa jej s firmou Gukotex-privat podarilo úspešne uchytiť na trhu s textilom.
Jej prvotné motívy - prečo podnikať - vonkoncom nie sú na Slovensku medzi ženami ojedinelé. Mnohé z takmer štyroch desiatok účastníčok v súťaži, ktoré sa rozhodli postaviť kariéru na vlastných nohách, stretol podobný osud. K dnes už úspešnému podnikaniu ich priviedla strata zamestnania, či už po materskej alebo v strednom veku, keď ich potenciálni zamestnávatelia považovali za neperspektívne. Ako katastrofálne sa mýlili, potvrdzuje aj spomínaná súťaž. Výsledky 7. ročníka vyhlásili minulý týždeň vo štvrtok.
Zobudiť sebavedomie
Súťaž Vynikajúca podnikateľka Slovenska organizuje Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania. Organizačným partnerom sa v tomto roku stalo Top Centrum Podnikateliek. "Ocenenia vyzdvihujú úspech ženy, jej schopnosti presadiť sa na trhu, ako aj to, ako dokázala zladiť pracovné povinnosti s rodinnými," hovorí za organizátorov Marcela Vančová. "Na Slovensku je potrebné najmä v regiónoch s nižšou nezamestnanosťou podporiť sebavedomie žien tak, aby nabrali odvahu vstúpiť do podnikania a stali sa nezávislé," mieni prezidentka Top centra podnikateliek a predsedníčka poroty Elvíra Chadimová.
Hlasy aj od verejnosti
Druhé miesto v súťaži Vynikajúca podnikateľka získala Terézia Gergelčíková z Lipian (firma IGET, spracovanie mlieka a výroba BIO produktov), tretie patrí v hlavnej kategórii Emílii Harmathovej z Bratislavy (odevná značka a firma Donna Rosi). V kategórii Začínajúca podnikateľka dostala prvé miesto Tatiana Kyseľová z Bratislavy (Pelikan, s. r. o., on-line služby v cestovnom ruchu), ktorá sa stala zároveň víťazkou Ceny Slovenskej sporiteľne. Cenu sympatie prisúdila verejnosť prostredníctvom elektronického a SMS hlasovania Anna Krešáková z Pohorelej (K&K Kamix, výroba cestovín). Táto podnikateľka si vybojovala aj Špeciálnu cenu poroty, kde mali svoje zastúpenie i Hospodárske noviny.
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
12. máj 2024 06:45