StoryEditor

Slováci útočia na ruský trh

04.06.2007, 00:00
V Moskve a Petrohrade sa realizujú projekty približujúce našu krajinu.

Dynamický rast na trhu s nehnuteľnosťami v Rusku prinesú v blízkej budúcnosti dva projekty, ktoré zviditeľnia aj Slovensko. Tak v Petrohrade, ako aj v Moskve, má vyrásť Slovenský dom. Myšlienka stavať takéto objekty vznikla v 90. rokoch, keď bolo moderné nákupné centrum v Rusku viac raritou než pravidlom.
Obrovským zmenám, ktoré celkove charakterizujú ruský realitný trh, sa bude venovať tento týždeň i špeciálna medzinárodná konferencia v Moskve Russian Real Estate Summit. Organizuje ju spoločnosť Adam Smith Conferences.

Čo sú slovenské výrobky
V Slovenských domoch mala do veľkej miery tvoriť sortiment produkcia výrobcov z regiónu medzi Tatrami a Dunajom. Či sa to tak naozaj uskutoční, ešte ukáže čas. Je otázne, aký bude po našich výrobkoch dopyt, či budú cenovo a kvalitou dostatočne konkurovať ruským alebo zahraničným.
Taktiež nie je jasné, čo je vlastne náš produkt. Je slovenský výrobok pivo Zlatý Bažant, ak ho vyrába holandský Heineken vo svojom petrohradskom pivovare, alebo je slovenským výrobkom pneumatika z Gumární Púchov vlastnených čiastočne nemeckým Continentalom? Zostáva otvorené, či sa SABMiller dá presvedčiť, že do Slovenského domu v Moskve je výhodné dodávať pivo z Veľkého Šariša, a nie Pilsner Urquell alebo Veľkopopovický Kozel, ktoré produkujú v dvesto kilometrov vzdialenej Kaluge. To však ukáže budúcnosť.
Prvá časť Slovenského domu už stojí. Ide zatiaľ len o hotelový komplex, ktorý patrí k Veľvyslanectvu SR v Moskve. Jeho "braček" by mal vyrásť v Petrohrade koncom tohto roka. Spoločné budú mať okrem iného aj to, že sa nachádzajú na rovnakej ulici - Júliusa Fučíka. Jeden v Moskve, druhý v Petrohrade.

Arménsky investor
Petrohradský projekt by mala stavať spoločnosť ZIPP, a. s., ako investor vystupuje ruská spoločnosť Tashir Group. Jej podiel v projekte bude 75 percent. Tashir Group je jedným z najväčších ruských investorov v nehnuteľnostiach. Spoločnosť vlastní 859-tisíc štvorcových metrov nehnuteľností, časť z nich je vo výstavbe. Zakladateľ Tashir Group a jeho niekoľko spoločníkov sú pôvodom Arméni. Aj preto sa jeden z ich prvých projektov nachádza v centre Jerevanu a ďalší, tentoraz jeden z moskovských, nesie názov Jerevan Plaza.
Slovenský dom v Petrohrade s plochou 100-tisíc štvorcových metrov bude druhým najväčším projektom Tashir Group, hneď po moskovskom nákupnom centre Rio Grand rozkladajúcom sa na ploche 220-tisíc štvorcových metrov. V Slovenskom dome bude hypermarket (pravdepodobne Auchan, po Carreffoure druhá najväčšia francúzska sieť super- a hypermarketov), ďalej obchody typu DIY, elektronika, galéria butikov, kino s približne desiatimi sálami a iné.

Cintorín ako atrakcia
To, že sa Slovenský dom nachádza neďaleko hlavného cintorína, nájomníkom vôbec neprekáža. "Miesta neďaleko cintorínov sú najlepšie. Nie sú drahé, pretože tam nikto nechce stavať obytné domy alebo kancelárske priestory. A nie sú ani problémy so sťažnosťami ľudí, čo bývajú v bezprostrednej blízkosti. Ani počas výstavby, ani neskôr," uviedol predstaviteľ siete hypermarketov Auchan, ktorý chcel zostať v anonymite.
Aj Slovenský dom v Moskve postavia na správnom mieste. Budete ho môcť nájsť na Bratislavskej ulici neďaleko rovnomennej stanice metra. Svojho času ju spoluotváral Vladimír Mečiar. Projekt bude menší ako petrohradský - s plochou 37 600 štvorcových metrov. Z toho bude 12 950 patriť obytnej časti. Ostatnú plochu si medzi sebou rozdelia technické a komerčné priestory. V komerčných by nemali chýbať hypermarket, národná, teda slovenská reštaurácia a piváreň. Či v nej budú podávať petrohradský Zlatý Bažant alebo Šariš z Veľkého Šariša - na to, aby sme sa o tom presvedčili, si ešte chvíľu počkáme. Realizátorom projektu je spoločnosť Investefekt.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
30. apríl 2024 15:37