StoryEditor

Nezamestnanosť na Slovensku treba riešiť komplexne

17.11.2004, 23:00

Bratislava (TASR) Problém nezamestnanosti treba na Slovensku -- podľa záverečnej hodnotiacej správy Medzinárodného menového fondu na tento rok -- riešiť komplexným prístupom zahŕňajúcim školstvo, zvýšenie mobility práce aj zmenami v daňovom systéme.
Nedávne reformy v Zákonníku práce a systéme sociálnych dávok sú podľa správy krokmi správnym smerom. Na výrazné zníženie nezamestnanosti sú však potrebné dodatočné politiky. Reformou by malo prejsť odborné vzdelávanie, zlepšiť by sa mala aj kvalita vysokoškolského vzdelania. Mobilitu práce podľa Medzinárodného menového fondu obmedzuje dostupnosť bývania. Vláda by preto mala podnecovať finančne dostupnejšiu bytovú výstavbu v oblastiach, kde dochádza k silnému rastu zamestnanosti. "Priority pre rozvoj dopravnej infraštruktúry by mali taktiež zohľadniť potrebu napojenia východných regiónov s vysokou nezamestnanosťou na centrá ekonomickej aktivity," domnieva sa fond.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
01. máj 2024 01:39