StoryEditor

Keď vznikne láska na pracovisku -- II

05.08.2004, 00:00
Väčšina podnikov a firiem v súčasnosti stavia na liberálnu, otvorenú a modernú pracovnú atmosféru, na uvoľnenejšie správanie aj čo sa týka lásky na pracovisku. V súťaži o podiel na trhu a angažovaných zamestnancov si už nemožno dovoliť nijaké starožitné puritánstvo.

BIZNIS & ETIKETA
Najlepší pracovníci sa plne oddávajú svojmu povolaniu, pracovisko sa stáva ich vlastným svetom. Kolegovia sa stávajú navzájom bližšími, čo dnes platí skoro ako súčasť podnikovej kultúry. Mladí a kvalitne vzdelaní ľudia viac ako plat uprednostňujú práve dobrú klímu vo firme, vrátane lásky na pracovisku.

Partnerstvo podporuje biznis
Konkurenčný tlak v pracovnom svete je čoraz tvrdší: preto ešte nikdy ako doteraz podniky nevyžadovali toľko osobnej a časovej angažovanosti svojich pracovníkov. Všetci chcú zamestnancov, ktorí majú radosť z práce. Je jasné, že k tomu patrí aj erotické napätie. Navyše, láska medzi kolegami je dobrá aj pre biznis.
Všade, kde ľudia spolu pracujú, sa niekedy vytvárajú páriky; či už je to v parlamente, v médiách, na športovisku, alebo vo vyšších sférach predstavenstva veľkého autokoncernu. Tendencia takýchto partnerstiev medzi kolegami je vzrastajúca: práve pre začínajúcich zamestnancov vo veku "búriacich sa hormónov" je pracovný čas 50 až 60 hodín týždenne takmer normálny. Kde inde by teda mali mladí ľudia spoznávať partnerov, keď majú čoraz menej voľného času? Veď aj softvérový magnát Bill Gates spoznal svoju manželku Melindu French v práci, aj keď si možno predstaviť čosi romantickejšie, než požiadať o ruku e-mailom.
Personálnym šéfom pozitívne vedľajšie účinky takých "love stories" nie sú neznáme: zaľúbení zamestnanci trávia viac času na pracovisku, chcú ukázať, akí sú usilovní. "Ak je práca dvoch zamilovaných kolegov pod časovým tlakom, sú dokonca ochotní doma počas víkendu spoločne pripraviť podklady pre nadchádzajúcu poradu," tvrdí vedúci istej personálnej poradenskej firmy. "Keď takíto kolegovia ešte nebývajú pod jednou strechou, radi pracujú aj nadčas, aby mohli byť viac spolu. A ak pritom spoja príjemné s užitočným a podajú aj dostatočný pracovný výkon, nikto im nemôže vyčítať, že by kvôli ich vzťahu trpela práca."

Niekoľko rád pre začiatok
V období veľkej tolerancie nikto viac netrvá na striktnom oddeľovaní pracovného a súkromného života, pretože človeka nemožno rozdeliť na dve polovice. Tieto dve oblasti sa navzájom prelínajú. Výhodou je tiež, že pri možnom partnerovi v práci zainteresovaní netápajú dlho v tme: už vopred o ňom veľa vedia. Napríklad či je sám, alebo to len tak "hrá". Či je ranný mrzutec, či sa vie správať pri stole, či je pedant, lajdák alebo skutočne "muž alebo žena snov". Všetko toto je prakticky známe ešte pred prvou nocou. Pri spoločnej práci sa partneri učia navzájom prispôsobovať, počúvať a sú už dávno zohraným tímom, než to napokon začne byť vážne aj súkromne.
Ak sa teda medzi vami a kolegom či kolegyňou v práci zaiskrí, mali by ste dbať na niekoľko pravidiel:
- vaša práca nesmie utrpieť kvôli milostnému vzťahu
- intímnosti by sa mali odohrávať výlučne medzi vlastnými štyrmi stenami
- súkromné spory nemajú na pracovisku čo hľadať
- milostný vzťah by nikdy nemal slúžiť na dodanie impulzu vlastnej kariére
- postavenie v podniku jedného z partnerov nemožno zneužívať
- ženatý alebo vydatá by sa mali flirtu na pracovisku zásadne vzdať.

Ako sa správať v novej situácii
Kto si začal vzťah s kolegom na pracovisku, nachádza sa v novej extrémnej životnej situácii a tomu by mal prispôsobiť svoje správanie. Aj keď by ste chceli svoje šťastie najradšej oznámiť celému svetu, vašim kolegom by ste nemali hneď vyrozprávať, s kým sa delíte o prácu a lôžko. Príčina: ak sa pletky šíria a ste neustále pod drobnohľadom, čerstvému vzťahu to môže iba uškodiť. Okrem toho by ste si mali byť istý, či ide iba o krátku aféru alebo trvalý vzťah. Teda radšej vyčkajte. Správny čas nastane, keď vás a vášho partnera kolegovia spozorovali napríklad pri víkendovom
nákupe v supermarkete alebo v tesnom objatí na diskotéke. Až teraz by ste mali - aby ste sa vyhli akýmkoľvek divokým špekuláciám - položiť karty na stôl a celkom pokojne oznámiť, že vy a kolegyňa alebo kolega ste pár. Spolupracovníkov by ste síce mali informovať, ale nikdy nevynášať intímne podrobnosti.
A napokon, aj keď už vaši kolegovia o vás vedia, s nežnosťami v práci zaobchádzajte úsporne. Podnietili by ste tým iba ďalšiu zvedavosť a klebety. Dbajte, aby váš vzťah nevytvoril bariéry, preto doterajšie dobré kontakty so spolupracovníkmi nezanedbávajte. Vždy si nájdite čas na výmenu niekoľkých slov tak, ako to bolo aj doteraz.

01 - Modified: 2002-12-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ľudia s nezvyčajnou hĺbkou ľudskosti
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 22:57