StoryEditor

Láska na pracovisku: zakázať či podporovať?

16.06.2005, 00:00

Hospodářské noviny
Švajčiarsky psychológ a poradca v partnerských vzťahoch Klaus Heer najnovšie trendy potvrdzuje: "Čím viac žien vstupuje do zamestnaneckých vzťahov, tým viac mužov si hľadá a nachádza partnerku vo firme." Dôkazy o tom sú i medzi elitami. V podniku si našiel životnú družku šéf Microsoftu Bill Gates i šéf firmy DaimlerChrysler Jürgen Schrempp. Vzťah na pracovisku však môže mať i nepríjemné následky. Šéf Boeingu Harry Stonecipher stratil miesto pre to, že mu v e-mailoch našli listy písané kolegyni s jednoznačnými vyznaniami. Pritom veľký boss sám stanovil pravidlo: "Žiadne milostné vzťahy na pracovisku!"

Američania zakazujú
Americký obchodný reťazec Wal-Mart priamo zakazuje akékoľvek vzťahy, ktoré prekračujú pracovný rámec. "Milostné aféry vytvárajú sieť vzťahov a závislostí, ktoré môžu sťažovať kontrolu výkonu alebo pomôžu zakrývať neprávosti. Napríklad i podvody," vysvetľujú manažéri reťazca. Kto poruší pravidlo, musí odísť. Zamestnanci majú povinnosť milostné vzťahy medzi kolegami oznámiť. Wall Street Journal konštatuje: Podobné ustanovenie má v pracovných zmluvách so zamestnancami už desať percent amerických firiem.

Európa s pochopením
Európske podniky sú podľa prieskumu onlinového portálu Monster, ktorý slúži na sprostredkovanie voľných pracovných miest, oveľa tolerantnejšie. Dokonca i Wal-Maart narazil na prekážku, keď sa pokúsil preniesť americké pomery do Európy. Podľa prieskumu, ktorý portál uskutočnil v trinástich európskych krajinách, pripustila polovica Švédov, Nórov a Britov, že nejakú milostnú aféru v zamestnaní už prežili. Francúzi a Taliani sú zdržanlivejší. Flirt prežilo okolo 40 percent mužov a žien.

Biotop lásky
Celá vec s láskou v zamestnaní by vlastne nemala prekvapovať. V práci trávime najviac času. Na pracovisku sa vytvára zvláštny biotop: spoločné sú starosti so šéfom, ciele i radosti. V takomto biotope vyplávajú na povrch všetky vlastnosti partnera rýchlejšie a jednoznačnejšie než napríklad na tanečnej zábave.
Moderné chápanie vytvárania "osobnosti" korporácia (Corporate Identity) odporúča flirt nezakazovať. Podporuje súťaživosť a kreativitu. Ale v prípade krachu vzťahu sa pozitívny vplyv môže obrátiť opačne, uvádza Dennis W. Powers v knihe Láska na pracovisku. Americká sexuologička Shere Hilfeová hovorí: "Láska sa zakázať nedá. Dobré tímy sa aj tak vyznačujú i určitou vnútornou sexualitou."

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. máj 2024 06:34