StoryEditor

V Thajsku požíva kráľovská rodina veľkú úctu

27.07.2006, 00:00
Každý pokus o nadviazanie obchodných vzťahov v Thajsku treba dôkladne naplánovať a pripraviť. Vedomosti o krajine, ovládanie noriem správania a poznatky o tom, čo sa smie a nesmie, zvyšuje šance na úspech. Treba si zapamätať najzákladnejšie pravidlo, ktoré hovorí, že v Thajsku sú nedotknuteľní kráľ Bhumibol, jeho rodina a Budha.

Možnosti obchodovania v Thajskom kráľovstve sú napriek potrebnej opatrnosti pri voľbe partnera rozsiahle. Predsa sú však európski podnikatelia v porovnaní s Japoncami a Američanmi nápadne zdržanliví. Na príčine je azda malá skúsenosť s thajskou kultúrou a obchodnými zvyklosťami juhovýchodnej Ázie. Z toho vyplýva, že každý pokus o nadviazanie obchodných vzťahov v Thajsku treba dôkladne naplánovať a pripraviť. Vedomosti o krajine, ovládanie noriem správania a poznatky o tom, čo sa smie a nesmie, zvyšujú šance na úspech.
Treba si zapamätať najzákladnejšie pravidlo, ktoré hovorí, že v Thajsku sú nedotknuteľní kráľ Bhumibol, jeho rodina a Budha.

Ku kráľovi kolenačky
Kráľ Bhumibol Adulyadej, Rama IX. a s ním celé Thajsko v tomto roku oslávili 60. výročie jeho nástupu na trón. Vlády sa ujal ako 19-ročný študent a dnes je najdlhšie vládnucim monarchom na svete.
Thajčania majú hlbokú, tradičnú úctu k svojej kráľovskej rodine. V ich očiach má súčasný kráľ všetky vlastnosti panovníkov: je dobrotivým, otcovským a súčasne neprístupným vládcom. Uctievajú ho najmä široké vrstvy obyvateľstva, pretože napriek mnohým, a to nielen demokratickým, ale aj násilným zmenám vlády dokázal vždy sprostredkovať bezpečnosť a kontinuitu. Po pokuse o štátny prevrat v roku 1991 sa museli predstavitelia vlády a armády dostaviť ku kráľovi na rozhovory o uzmierení, pričom museli vojsť po kolenách.
Uznanie poddaných si tiež získal ako "najvyšší podporovateľ rozvoja". Od roku 1951 sa podieľal na rozvoji predovšetkým vidieckych oblastí. Inicioval asi dvetisíc projektov zameraných na povznesenie vidieckeho obyvateľstva, významne sa angažoval na zalesňovaní a ochrane lesov. Thajčania nestrpia, aby bol kráľ spochybňovaný alebo zosmiešňovaný, preto sa nikdy v médiách neobjavuje jeho karikatúra. Prakticky v každej domácnosti, v obchodoch a reštauráciách visia na stene obrazy kráľa a jeho rodiny.
Urážka monarchie a kráľovského majestátu je pravdepodobne najväčšie faux pas, akého sa cudzinec v Thajsku môže dopustiť. V lepšom prípade sa na vás môže váš obchodný partner nahnevať, v tom horšom sa vystavujete súdnemu stíhaniu, vysokým trestom, dokonca aj väzeniu. Každá kritika kráľa a jeho rodiny, prípadne neúctivé zaobchádzanie s ich vyobrazeniami, je vážnym priestupkom. Týka sa to aj bankoviek, mincí alebo poštových známok. Bankovky s portrétom kráľa nesmiete potrhať, popísať a dokonca aj ich pokrčenie nesvedčí o dobrých mravoch. Na zem spadnuté bankovky alebo mince s kráľovou podobizňou nesmiete zadržať nohou alebo na ne stúpiť, lebo je to takisto zneuctenie majestátu.

Najlepšie je sledovať, čo robia ostatní
Niektorí poštoví úradníci dokonca odstraňujú známky z listov, ktoré priniesli cudzinci. Nie však preto, aby si ich nechali, ale upravujú ich tak, aby portrét kráľa bol nalepený vo vzpriamenej polohe. Ak pôjdete do kina, kedykoľvek sa na plátne objavia obrázky kráľovskej rodiny, očakáva sa, že vstanete s ostatnými. Keď sa zúčastníte na verejnom podujatí, kde je prítomný člen kráľovskej rodiny, najlepšie je sledovať ostatných a svojim správaním sa im prispôsobiť.
Thajčania sú veľmi pozorní a budú vás veľmi starostlivo sledovať, či sa nedopúšťate akéhokoľvek urážajúceho konania. Aj v domácnostiach sa často vyskytujú portréty kráľa a jeho manželky, kráľovnej Sirikit. Neslobodno sa ich dotýkať a treba s nimi zaobchádzať s najvyššou úctou. Ak sa kráľ stane témou rozhovoru, používa sa vždy oslovenie "Jeho Veličenstvo kráľ Bhumibol Adulyadej".
V súkromí je kráľ známy svojou záľubou v hudbe, skomponoval 43 piesní, niektoré s anglickými textami, dokonca aj thajskú kráľovskú hymnu. Mnohé jeho skladby sú silne ovplyvnené džezom 40. rokov. Je vášnivým hráčom na saxofón, dokonca mal kapelu a rád si zahral s inými hudobníkmi vo svojom paláci v Bangkoku, napríklad v roku 1960 s velikánom džezu Bennym Goodmanom. Či si niekedy zahral aj s bývalým americkým prezidentom Billom Clintonom, ktorý je tiež saxofonista, nie je známe. Vynikol tiež v jachtingu, dokonca si sám staval lode. V roku 1967 získal na 4. športových hrách juhovýchodnej Ázie zlatú medailu. Okrem toho je i veľmi dobrým maliarom.

Nabudúce: Veľká úloha budhizmu v živote

Geografické srdce juhovýchodnej Ázie
Thajské kráľovstvo je geografickým srdcom juhovýchodnej Ázie. Hraničí s Mjanmarom (bývalá Barma), Laosom, Kambodžou a Malajziou. Obmývajú ho vody Indického oceánu (Andamanské more) a Tichého oceánu (Thajský záliv). Zaberá plochu vyše 513-tisíc km2. Krajina má 65 miliónov obyvateľov. Z administratívneho hľadiska sa delí na päť regiónov a 76 provincií. Hlavným mestom je Bangkok s približne 7,5 milióna obyvateľov. Asi 75 percent obyvateľov tvoria Thajčania, 14 percent Číňania, zvyšok sú Indovia, Malajci, Laosania, Khméri a prisťahovalci z iných krajín. V Thajsku je až 95 percent budhistov, moslimovia tvoria štyri percentá (prevažne Malajci na juhu) a kresťania asi 0,6 percenta.
Po stáročia bola krajina známa pod názvom Siam. V roku 1932 sa stala konštitučnou monarchiou a v roku 1939 ju oficiálne premenovali na Thajsko (Prathet Thai alebo Muang Thai, čo znamená Krajina slobodných). Zrejme preto, že Thajsko je jediným štátom v juhovýchodnej Ázii, ktorý nikdy nebol kolóniou žiadnej európskej mocnosti. Thajčania sú na to veľmi hrdí.
Po vypuknutí vojny v Tichomorí, keď Japonsko obsadilo susedné krajiny, Thajsko muselo s ním v decembri 1941 podpísať spojeneckú zmluvu. Začiatkom roku 1942 bolo donútené vypovedať vojnu Veľkej Británii a USA. Thajský veľvyslanec v USA sa však zdráhal odovzdať písomný dokument, a preto USA nepovažovali Thajsko za nepriateľskú krajinu. Po skončení 2. svetovej vojny v septembri 1945 sa Thajsko vrátilo k pôvodnému názvu Siam. Nie však nadlho, lebo už o necelé štyri roky sa opäť stalo Thajskom.
Počas vietnamskej vojny Thajsko poskytlo vláde USA svoje letiská, takže v roku 1967 bolo v krajine až 40-tisíc amerických vojakov. Masová prostitúcia, ktorá je dodnes smutným charakteristickým znakom Thajska, je okrem iného dôsledkom prítomnosti týchto tisícov mladých mužov.
Dnešné Thajsko je konštitučná monarchia s parlamentnými inštitúciami, pokročilou demokratizáciou a čulou občianskou spoločnosťou.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. máj 2024 21:54