StoryEditor

Ohrievače vody z Tatramatu

14.05.2007, 00:00

V seriáli HN hľadáme pôvodné slovenské výrobky, ktoré sú na trhu už niekoľko desaťročí.
Značka Tatramat sa stala za minulého režimu pojmom v celej federácii. Aj keď veľká časť verejnosti si ju za oných čias spájala predovšetkým s tancujúcimi tatramatkami (práčkami, ktoré skákali po kúpeľni), druhou dominantou "tatramáckeho" výrobného programu boli už vtedy ohrievače vody. Boli to príklady výrobkov, ktoré aj s ďalšími spotrebičmi pred 30 rokmi pozdvihovali naše domácnosti na novú úroveň. Masovo nielenže menili životný štýl, ale otvárali aj netušené obzory osobnej hygieny.
Práčky aj ohrievače vody sa vyvíjali vo fabrike pod Tatrami od 60. rokov a už vtedy v spolupráci so Západom. Úplne nový program nabehol na výrobné pásy v 70. rokoch, v čase, keď v podniku dozrel čas aj na zmenu názvu. V roku 1974 sa z pôvodnej fabriky Tatrasmalt stal národný podnik Tatramat Matejovce (neskôr Poprad).
Po zmene režimov sa už v októbri 1990 stala z popradskej továrne akciovka, ktorá sa po roku rozčlenila na viac subjektov. S výrobou práčok sa oddelila slovensko-americká spoločnosť Whirpool -- Tatramat a s výrobou náradia a nápojových automatov Tatramat -- Quasar. V materskej spoločnosti Tatramat Poprad zostali ohrievače vody, ktorých technológia výroby sa začala komplexne inovovať. Prišli moderné technológie zvárania, smaltovania, vypaľovania a okrem plynových, elektrických a kombinovaných sa zaradili do programu aj solárne ohrievače. Ich výroba sa natoľko rozšírila, že dnes ich Tatramat produkuje dvakrát toľko ako koncom 80. rokov. Kým vtedy ich vyvážali len v rámci RVHP, dnes ide až 85 percent produkcie takmer do celej EÚ, Kanady aj USA.
Málokto tuší, že Tatramat začal písať svoju históriu pred viac než 160 rokmi. Už v roku 1845 založil v Matejovciach pri Poprade strojársku dielňu Carl August Scholtz, kde vyrábal klince a česadlá na kravičky a koníky. Jeho syn výrobu rozšíril o pozinkovaný a pocínovaný tovar do domácností. Za vojny a medzi vojnami poznačil výrobu vojenský sortiment ako prilby, poľné fľaše, ručné granáty či sporáky do poľných kuchýň. Po znárodnení tam nová štátna moc založila Spojené smaltovne s výrobou smaltovaného a hliníkového riadu. Až neskôr podnik premenovali najprv na Tatrasmalt a potom na spomínaný Tatramat. Komusi vtedy predsa len došlo, že značka narodená pod Tatrami by ich mala zvečniť aj sama vo svojom názve.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/made-in-slovakia, menuAlias = made-in-slovakia, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. máj 2024 09:19