StoryEditor

Zubné krčky reagujú na sladkosti

02.01.2006, 23:00

Zuby sú náchylné na tvorbu zubného kazu -- mäkkú vrstvu dentínu nechráni zubná sklovina a agresívne baktérie žijúce v zubnom plaku majú otvorené pole pôsobnosti. Žiaľ, obnažené zubné krčky sú ochorením, ktoré sa nedá vyliečiť, môžeme ho len udržiavať v súčasnom stave a snažiť sa zamedziť vzniku zubného kazu na týchto miestach.

Chráňme a ošetrujme
Švajčiarska firma GABA International pred viac ako 40 rokmi vyvinula účinný fluoridačný systém na princípe aminfluoridu. Organicky viazaný fluór, ktorý je súčasťou zubnej pasty i ústnej vody, dokáže nielen na zubnej sklovine, ale aj na obnaženom dentíne, zaceľuje popraskané mikrotrhlinky v zubnej sklovine a kanáliky v obnaženom dentíne a súčasne pôsobí proti tvorbe zubného povlaku. Špeciálne sa znížila abrazivita, teda obrusovacia schopnosť zubnej pasty na citlivé zubné krčky -- pevné zložky sú minimálne a zubná pasta je mimoriadne hladká. Špeciálne aktívne zložky chránia citlivé zuby -- už pri jednorazovom, ale najmä pri pravidelnom používaní prirodzeným spôsobom uzatvoria dentálne kanáliky a zamedzia tak prenosu bolestivých podnetov. Ústna voda vďaka obsahu vysoko účinného aminfluoridu na obnažených krčkoch vytvára ochrannú vrstvu, ktorá zároveň zabraňuje vzniku zubného kazu.

Čo si citlivé zuby vyžadujú:
-- Zubnou pastou určenou na starostlivosť o citlivé zuby si čistiť zuby 2- až 5-krát denne po jedle.
-- Používať mäkkú kefku s jemným vláknom Sensitive. Správna technika čistenia zubov: vertikálne smerom od ďasna -- nie horizontálne!
-- Po vyčistení zubov raz denne, napríklad večer pred spaním, ústa vypláchnuť ústnou vodou. Pri veľmi citlivých zuboch dvakrát denne.
-- Každých 6 mesiacov absolvovať preventívnu prehliadku chrupu u zubného lekára.

Najčastejšie príčiny poškodenia skloviny:
Úrazy. Sklovinu poškodzujú napríklad úrazy, kúsanie tvrdej potravy alebo obrusovanie pri pravidelnom preťažovaní zubov, ku ktorému dochádza najmä pri tzv. bruxizme (škrípanie zubov).
Zlozvyky. Na ďasnách i sklovine zanecháva následky aj okusovanie ceruziek, fajky či nechtov. Chrupu rozhodne neprospeje tiež prekusovanie nití či otváranie fliaš pomocou zubov.
Stravovacie návyky. Na kvalite zubnej skloviny sa odráža spôsob nášho stravovania, najmä "chute na sladké". Obzvlášť rýchlo sa prejaví citlivosť zubov ako následok neustáleho "uchlipkávania" nápojov, ktoré obsahujú cukor.
Príčinou bolestivých reakcií zubov na dotyk, tepelné podnety či na potraviny s obsahom sladkých, kyslých či iných dráždivých látok je obnažený dentín (vrstva zuboviny pod sklovinou) a otvorené ústia tzv. dentínových tubulov, čo sú mikroskopické dentálne kanáliky vedúce od zubnej drene (živého jadra zuba) k povrchu zuba. Nervové zakončenia v zubnej dreni sú tak vlastne prostredníctvom dentálnych kanálikov vystavené vonkajším vplyvom, ktoré môžu spôsobiť podráždenie a bolesť takto postihnutého zuba.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/kvalita-zivota, menuAlias = kvalita-zivota, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. máj 2024 14:09