StoryEditor

Nepodceňujte kŕčové žily

15.05.2007, 00:00

Kŕčové žily, odborne nazývané varixy, patria medzi ochorenia, ktorých výskyt je spojený s ekonomickou vyspelosťou krajiny. Podľa štatistík vo vyspelých krajinách Európy a USA varixy postihujú viac ako 50 % žien a takmer 30 % mužov.

"Väčšina ľudí považuje kŕčové žily za estetický problém, pričom si neuvedomuje, že od bežných kŕčových žíl sa odvíjajú mnohé ochorenia. Napríklad pľúcna embólia, chronická žilová nedostatočnosť, ktorá sa často končí vredom predkolenia," vysvetľuje Prof. MUDr. Viera Štvrtinová, PhD., predsedníčka Slovenskej angiologickej spoločnosti.

Koho trápia?

Varixy sú vakovite rozšírené, kľukaté povrchové žily. Nachádzajú sa najmä na dolných končatinách, ale objaviť sa môžu aj v okolí konečníka (hemoroidy) alebo v pažeráku. Prejavujú sa ako vypuklé modré žilky a drobné červené žilky. Osoby trpiace kŕčovými žilami sa sťažujú na bolesti nôh, pocity napätia v nohách, kŕče v lýtkach či opuchy.
Zvýšený výskyt kŕčových žíl úzko súvisí s postupnými zmenami životného štýlu. Strava obsahuje čoraz menej vlákniny, uplatňuje sa sedavý spôsob života a aktívneho pohybu je čoraz menej.
Podľa MUDr. Štvrtinovej by si mali dávať pozor a správať sa preventívne najmä tí, u ktorých v rodine už varixy sú. Kŕčové žily sú totiž dedičné.

Medzi dôležité rizikové faktory, ktoré vplývajú na vznik kŕčových žíl, patrí:
˙ vek
˙ pohlavie -- žena je rizikovejšia
˙ obezita
˙ gravidita u žien
˙ práca v stoji alebo sedavé zamestnanie
˙ nosenie sťahujúceho šatstva
˙ nevyhovujúca obuv
˙ fajčenie

Správna liečba

V liečbe kŕčových žíl sa uplatňujú konzervatívne a radikálne liečebné metódy (sklerotizačné, endovaskulárne, chirurgické). Dnes sa z radikálnych metód využíva najmä sklerotizácia metličiek a menších varixov. Poslednou možnosťou liečby kŕčových žíl je ich chirurgické odstránenie. Je vhodné najmä pri väčších varixoch, pretože pri malých varixoch by chirurgické ošetrenie zanechalo početné jazvy.
MUDr. Štvrtinová presadzuje kombinovanú liečbu primárnych kŕčových žíl, ktorá pozostáva z používania kompresívnych pančúch alebo elastických obväzov a užívania venofarmák. Dokázalo sa, že venofarmaká priaznivo vplývajú na žilový a lymfatický systém. MUDr. Štvrtinová odporúča pacientom, aby si vyberali venofarmaká prírodného charakteru. Zvlášť pozitívne účinky na liečbu kŕčových žíl má unikátna kombinácia extraktov z rastlín pagaštana konského, listnatca bodlinatého, čučoriedky obyčajnej, gotu coly a vitamínu C spolu s hesperidínom. Doplnok výživy s týmto špeciálnym zložením sa užíva jedenkrát denne a odporúča sa doplniť ho používaním gélu s rovnakým zložením. Gél posilňuje a stabilizuje cievne steny, znižuje tvorbu opuchov a modrín, zlepšuje prekysličenie a prekrvenie kože. Postihnuté miesta dolných končatín sa natierajú raz až dvakrát denne. Oba sa dajú kúpiť v lekárni.

Prevencia nadovšetko alebo dobré tipy na varixy

Aby ste sa vyhli vzniku kŕčových žíl, odporúča sa dodržiavať zopár zásad. Dbať na ne by mali najmä pracujúci v stoji alebo v sede a ľudia s genetickou predispozíciou.

Rady do vrecka:
˙ úprava jedálneho lístka -- výborné sú potraviny obsahujúce dostatok vlákniny a vitamínov, napríklad celozrnné pečivo, ovocie, zelenina. Vyhýbať sa treba mastným vyprážaným jedlám, konzervovaným a upravovaným potravinám a soli. Dodržiavanie pitného režimu by malo byť samozrejmosťou
˙ pohybové aktivity -- pohybom svalov dolných končatín sa zlepšuje prúdenie krvi v žilovom systéme, čím sa krv tlačí smerom k srdcu. Ideálne je plávanie, bicyklovanie a chôdza
˙ udržiavanie si stabilnej váhy -- ak trpíte nadváhou, snažte sa prebytočné kilá zhodiť
˙ preventívne používanie kompresívnych pančúch alebo podkolienok -- používať by ich mali tehotné ženy a pacienti trpiaci opuchmi
˙ snažte sa vyhýbať dlhodobému státiu alebo sedeniu
˙ neholdujte fajčeniu
˙ noste správnu obuv -- odporúča sa striedať rôznu výšku podpätkov na topánkach. Vysoké podpätky noste len výnimočne
˙ používanie doplnkov výživy s prírodným zložením -- napríklad s obsahom extraktov pagaštana konského, listnatca bodlinatého, čučoriedky obyčajnej, gotu coly, vitamínu C a hesperidínu
˙ dvíhanie končatín do zvýšenej polohy -- vždy, keď je to možné, snažte sa vyložiť si nohy nad úroveň srdca
˙ studená sprcha od chodidiel smerom hore

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/kvalita-zivota, menuAlias = kvalita-zivota, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
04. máj 2024 22:15