StoryEditor

Rast ceny ropy pokračuje na nové maximá

03.08.2004, 00:00

Cena americkej ropy sa počas pondelkového obchodovania dotkla hranice 44 dolárov za barel (159 litrov). Predstavuje to jej nové absolútne maximum. Dôvodom boli zvýšené obavy z teroristických útokov v Spojených štátoch amerických. Svoju rolu na trhoch hrá aj vývoz členských štátov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu a komplikovaná situácia v ruskom ropnom gigante Jukos. Investori začali mať obavy, čo malo za následok aj oslabenie dolára a búrz. Podobná situácia bola tiež na londýnskej burze. Tam sa ropa dostala zase na 14-ročné maximum.

Varovania pred útokmi
Bezpečnostné úrady koncom minulého týždňa varovali, že cieľom moslimských radikálov môžu byť viaceré finančné inštitúcie. Medzi ne patrí napríklad Newyorská akciová burza, Svetová banka a súkromné spoločnosti Citigroup a Prudential. Jedným zo zámerov útočníkov by podľa amerických bezpečnostných zdrojov mohlo byť narušenie novembrových prezidentských volieb. "Máme novú a veľmi špecifickú informáciu o tom, kde chce Al-Kajdá udrieť," povedal minister pre vnútornú bezpečnosť Tom Ridge.

Budúcnosť je nejasná
Aj keď neskôr v priebehu obchodovania ropa zlacnela, otázky o ďalšom smerovaní trhu zostávajú. Podobná situácia bola aj na londýnskej burze. Tam sa ropa dostala zase na 14-ročné maximum. "Neexistuje dôvod na to, aby trh išiel dole. Ale je ťažké predpovedať pri takých vysokých cenách. Hlavným faktorom nie sú samotné údaje, ale pocity obchodníkov," skonštatoval pre Reuters Tetsu Emori z Mitsui Bussan Futures. Aj ďalší analytici tvrdia, že trh mieri k ďalšiemu rastu. Podľa slov Johna Bradyho z holandskej banky ABN Amro, cene nestojí nič v ceste nahor a hrozba útokov situáciu iba zhoršuje. Ale tento stav môže paradoxne spôsobiť aj pokles ceny tak, ako sa to stalo po útokoch 11. septembra 2001. Ropa vtedy vystrelila na hranicu 30 dolárov za barel, ale hneď nato sa prepadla o desať dolárov. Kvôli neistote sa výkonnosť svetovej ekonomiky utlmila a tým sa znížil aj dopyt po rope.
Ťažba na maxime
Otázna je aj udržateľnosť dodávok ropy. Už teraz sú na hranici svojich možností. "Ak sa niečo stane, politické napätie môže spôsobiť poškodenie vzťahov s najväčším exportérom ropy, Saudskou Arábiou," komentovala pre agentúru Bloomberg Shelley Mansfieldová z investičnej spoločnosti ADM Investors Services International. Od začiatku augusta kartel krajín exportujúcich ropu, ktorý kontroluje polovicu svetových dodávok, zvýšil limit na pol milióna barelov denne. Jej celková produkcia predstavuje 26 miliónov barelov za deň. Výnimkou je Irak, ktorý ťaží trojnásobok povoleného objemu. Ak pôjde všetko bez problémov, tak ho ešte zvýši. Maximálne však o 300-tisíc barelov denne.
Rusko a problémy s Jukosom
Ruská produkcia ropy dosiahla v júli nové maximum v postsovietskej histórii -- 9,33 milióna barelov denne. Tento vývoj viacerých analytikov prekvapil, keďže sa tak stalo práve v čase vyhrotenia situácie okolo ropného podniku Jukos v jeho spore s Kremľom. Oproti júnu pritom ruská ropná denná produkcia vzrástla o 0,7 milióna barelov. V posledných piatich rokoch zaznamenáva ťažba ropy v Rusku stále rast. Jukos sa na ruskej produkcii podieľa takmer jednou pätinou.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 06:47