StoryEditor

Allianz AG nebude znižovať dividendy

25.03.2003, 23:00

Najväčšia poisťovňa v Európe podľa vybraného poistného Allianz AG nepotvrdila správy sobotňajšieho vydania nemeckého ekonomického denníka Boersen-Zeitung o plánovaní odpredaja nerentabilného biznisu v hodnote odhadovanej zhruba na 10 mld. eur. Informácie o predaji mal údajne prezentovať nastupujúci výkonný riaditeľ poisťovne Michael Diekmann na stretnutí s analytikmi.
Podobné úvahy sa objavujú po tom, čo ratingová agentúra Standard & Poor's minulý týždeň znížila rating poisťovne Allianz AG a jej dcérskej banky Dresdner Bank, keď skupina zverejnila hospodárske výsledky za rok 2002 a ohlásila zvýšenie základného imania o 5 mld. eur. Rating finančnej sily a dlhodobých záväzkov skupiny Allianz agentúra znížila z AA na AA-. Výhľad ratingu ostáva negatívny, čím agentúra naznačuje možnosť ďalšieho zníženia. Rating krátkodobých záväzkov ostáva na úrovni A-1+. Hlavnými dôvodmi zníženia je znepokojujúca úroveň zisku, slabá kapitalizácia a finančná flexibilita. V dôsledku prehodnotenia ratingu sa všetky súčasti koncernu, ktoré boli predtým hodnotené na stupni AA-, posúvajú dole na stupeň A+. Nedávno odkúpená banka Dresdner Bank, ktorá strácala kvôli oslabeným kapitálovým trhom, bola prehodnotená zo stupňa A+ na nižší stupeň A. Agentúra Moody's nedávno potvrdila rating Allianz s negatívnym výhľadom.
Štvrtá najväčšia poisťovňa v Európe podľa trhovej kapitalizácie v roku 2002 hospodárila s historickou stratou 1,2 mld. eur. Rok predtým dosiahla zisk 1,6 mld. eur. Allianz pripísal stratu na vrub slabým kapitálovým trhom, škodám z prírodných katastrof, ako aj zvyšovaniu rezerv kvôli rastúcim nákladom na náhradu škôd ľudí postihnutých zdravotnými ťažkosťami z azbestu. V záujme zvýšenia kapitálu plánuje predať časť zo svojho 22,4-percentného podielu v zaisťovni Munich Re. Dcérska Dresdner Bank v minulom roku hospodárila so stratou 935 mil. eur po zdanení, ktorú spôsobili úverové straty vo výške 2,2 mld. eur. Rok predtým dosiahla zisk 186 mil. eur. Allianz preto ponúkne súčasným akcionárom akcie v hodnote 3,5 miliardy eur a predá kapitálové obligácie vo výške 1,5 mld. eur. Allianz sa domnieva, že toto zvýšenie základného imania by malo podporiť rating skupiny. Allianz AG nebude nasledovať príklad niektorých ostatných poisťovacích inštitúcií, ako napr. Axa alebo zaisťovňa Swiss Re, ktoré znížili dividendy kvôli konzervácii kapitálu. Plánovaná dividenda je 1,50 eura na akciu.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
26. máj 2024 07:54