StoryEditor

Svetové akciové trhy

23.07.2007, 00:00

Obchodníci na amerických akciových trhoch počas minulého týždňa sledovali najmä údaje o vývoji inflácie a ďalšie zverejňované podnikové výsledky. Inflačné dáta boli o niečo horšie, ako sa očakávalo, avšak nedokázali spôsobiť obavy medzi investormi, keďže zo začiatku týždňa viacero veľkých spoločností reportovalo lepšie ako očakávané hospodárske výsledky. Aj preto index DJIA 30 prvýkrát v histórii uzavrel nad hodnotou 14 000 bodov, pričom ešte pred rokom v týchto dňoch nedosahoval ani 11 000 bodov. Prudký rast trhov sa podpísal pod koncotýždňový výpredaj, keď, naopak, niekoľko firiem nesplnilo ziskové očakávania a niekoľkí predstavitelia americkej centrálnej banky Fed vo svojich komentároch upozornili, že straty pochádzajúce z nesplácaných úverov môžu dosiahnuť až 100 miliárd dolárov. Indexy týždeň uzavreli so stratami, pričom najhoršie sa pod vplyvom obáv z budúceho vývoja darilo malým spoločnostiam, ktoré si odpísali viac ako dve percentá. V Európe sa počas minulého týždňa najviac sledovali prejavy členov Európskej centrálnej banky a Bank of England o ich zámeroch s úrokovými sadzbami. ECB naznačila, že sadzby by sa mohli zvýšiť možno až v októbri namiesto septembra, čo obchodníci zobrali ako náznak toho, že ich aktuálna výška štyri percentá je už možno v blízkosti maxima. Naopak, vývoj inflácie vo Veľkej Británii sa stále nevyvíja želaným smerom, a tak silnejú tlaky na BoE, aby znova zvýšila úroky, ktoré sú už 5,75 percenta. Koncotýždňový pokles na amerických trhoch sa podpísal aj pod prepad európskych akcií, ktoré si pripísali pomerne veľké straty v priemere okolo 2 percent.
Silné zemetrasenie v Japonsku nemalo veľký vplyv na obchodovanie na trhoch krajiny vychádzajúceho slnka a dotklo sa najmä poisťovacích a energetických spoločností. Oslabovanie jenu pomohlo exportérom, čím dokázalo prekonať aj negatívny vplyv rastúcich cien komodít. Dopyt po službách sa spomalil, čo naznačuje pokles spotrebiteľských výdavkov, pretože podľa prieskumu Bank of Japan väčšina spotrebiteľov očakáva do konca tohto roka nárast cien, teda nárast inflácie. Táto informácia je, vzhľadom na dlhodobý boj krajiny s defláciou, paradoxne priaznivá pre výrobcov, ktorým sa nedarí v čase, keď v ekonomike chýba mierny nárast cien. Japonský trh, podobne ako ostatné vyspelé trhy, počas minulého týždňa klesol a odpísal si necelého pol percenta.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
04. máj 2024 01:45