StoryEditor

Dolár aj ropa sa posilnili

11.12.2007, 23:00

Ropa sa v utorok posilnila, keď obchodníci špekulovali o možnom znižovaní úrokových sadzieb zo strany americkej centrálnej banky Fed. Toto zníženie by mohlo pomôcť americkej ekonomike, ktorá sa stále zmieta problémami spôsobenými zlými hypotékami. Oživenie a nasledujúci silný rast hospodárstva by vytlačili nahor aj dopyt po rope, ktorý po poslednom obrovskom raste cien trochu zaostáva. Je zjavné, že obchodníci počítajú s poklesom úrokových sadzieb, a preto s predstihom nakupujú ropu. O 18.00 hod. SEČ sa cena januárového kontraktu nachádzala na 89,52 dolára za barel.
Stagnujúci dolár pomohol aj zlatu. Dolár v očakávaní rozhodnutia amerického Fedu zaujal vyčkávaciu taktiku a počas dňa bolo obchodovanie relatívne pokojné. Obchodníci so žltým kovom si tak všímali hlavne rast ceny ropy a ďalších komodít a takisto predpokladajú ďalšie oslabovanie americkej meny. Tá by mala strácať v porovnaní s eurom na vymazaní úrokového diferenciálu. O 18.05 hod. SEČ sa cena februárového kontraktu nachádzala na úrovni 816 dolárov za trojskú uncu.
Stúpa aj cena hovädzieho mäsa. Obchodníci sa obávajú hlavne silnej snehovej búrky, ktorá priniesla na americký stredozápad mrazivé teploty a závaly snehu. Takéto nepriaznivé počasie by mohlo priniesť úbytky hmotností chovaného dobytka, čo tlačí cenu nahor. Výsledkom bol denný nárast ceny o 0,5 percenta.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
23. máj 2024 23:47